≈

Sara in Aleš

≈

S pridihom morja


Portorož, 31. maj 2014


PAR: Sara Skrt iz Portoroža in Aleš Bele iz Kopra.

KAKO STA SE SPOZNALA: Na videz se poznata že iz srednje šole, saj je bil Aleš fant Sarine najboljše sošolke Branke. Nato pa je vsak našel novo pot. Konec leta 2010 je Sari Branka, s katero je ohranila stike, omenila, da je med sprehodom z možem srečala Aleša, ki ji je rekel, da je po dolgoletni zvezi ponovno samski. Ker je Branka vedela, da je Aleš Sari všeč in ker je tudi Sara ravno prekinila zapleteno zvezo, ju je Branka predlagala za prijatelja na facebooku. Sara je seveda sprejela Aleševo prošnjo za prijateljstvo in prvič ji je Aleš pisal ravno na silvestrski večer. Pisala sta si tako dolgo, da je Sara še komaj ujela polnoč, da je lahko proslavila s prijateljicami. Ugotovila sta, da bosta oba dočakala novo leto v Kopru in čeprav sta se dogovorila, da se bosta še isti večer srečala, jima to prvič ni uspelo. Sta se pa zato dobila nekaj dni kasneje, na večerji v mehiški restavraciji.

USODNO VPRAŠANJEKonec leta 2013 sta se resneje začela pogovarjati o poroki. Vsakič, ko sta zašla mimo kakšne zlatarne, si je Sara ogledovala prečudovite prstane in Alešu tudi namignila, kateri ji je všeč. Dan pred božičem pa jo je Aleš peljal na Bernardin, kjer jo je na kraju, kjer sta se kasneje tudi poročila, zaprosil za roko. S seboj je prinesel tudi penino in dva kozarčka ter fotoaparat, s katerim sta naredila lep »selfie« za spomin.

NAVDIHZa pripravo poroke sta imela na voljo le pet mesecev, saj sta se želela poročiti v mesecu maju. Sara je takoj vedela, da želi imeti poroko v belo-sivi kombinaciji, saj je siva njena najljubša barva. In ker obožuje diamantke, je bila nit poroke kaj kmalu dorečena. Aleš se je seveda strinjal z njenimi željami. Prav tako si je želela poroko ob morju, kjer sta tudi doma. Obema je bila zelo všeč ruševina cerkvice na Bernardinu, kar je na koncu tudi določilo lokacijo civilnega obreda in nadaljevanje slavja. Že od malih nog je Sara sanjala o poroki v cerkvi in kljub temu, da Aleš nima zakramentov, sta se poročila v prekrasni majhni cerkvici v Luciji. Sari je všeč minimalistični stil in rada da poudarek detajlom, kar se je izkazalo tudi na poroki. Za poročno dekoracijo so poskrbele vaze, sveče in bele vrtnice. Naprsne šopke, konfete, darilca in tiskovine je pripravila s pomočjo prijateljic, ki jim je za pomoč zelo hvaležna. Na poroki sta želela ob sebi imeti svoji družini in krog ožjih prijateljev. Aleševa edina nepopustljiva želja je bila figurica na poročni torti. Ostalo je prepustil Sari, saj je uživala v vseh pripravah.

NEVESTINA OBLEKAIskreno povedano, za obleko Sara ni porabila veliko časa, saj se že od nekdaj vedela, kakšno obleko si želi. Želela si je snežno belo obleko s korzetom, posutim s kristalčki, in z bogatim krilom. Med brskanjem po spletu je prebrala veliko pozitivnih komentarjev o šivilji Klari iz Ljubljane. Brez težav sta se dogovorili in marca je prvič pomerila obleko, ki je bila res prelepa. Oklevala je okrog tančice, saj se je bala, da bi bila preveč, na koncu pa se vendarle odločila zanjo, saj jo je želela imeti v cerkvi.

ŽENINOVA OBLEKAAleš je vedel, da bo imel sivo obleko, saj je bila vsa poroka sivo-bela. Že na poročnem sejmu v Ljubljani si je ustvaril idejo, kakšno obleko si želi. S Saro sta pregledala kar nekaj trgovin na obali in v Trstu, na koncu pa pristala v Karizmi v Ljubljani. Tam so skupaj skombinirali sivo obleko s telovnikom in kravato enake barve ter belo srajco. Ker si je bil v izbrani obleki všeč, jo je tudi kupil.

ŠOPEKŠopek je bil iz majhnih belih vrtnic, ki jih Sara obožuje. V nekaj vrtnicah so bili tudi diamantki, sicer pa je bil šopek zelo preprost, a hkrati poseben. Pri izbiri ji je pomagal tudi stričev fant Deni, ki je cvetličar in ji je ustvaril šopek, pa tudi ves cvetlični aranžma, ki je vseboval le bele vrtnice in diamantke.

PRSTANAV zlatarstvu ABM design v Ljubljani sta izbrala prstane iz belega zlata, po sredini pa sta brušena. Sarin prstan pa ime še en diamant. Za takšen dizajn sta se odločila, ker bosta prstana ostala z njima do konca življenja, zato sta zaradi lažjega vzdrževanja želela enostavne linije.

TORTAPoročna torta je bila bela, s sivim trakom in diamantki, v stilu s celotno poroko. Bila je štirinadstropna in vsako nadstropje je imelo drugačen okus, naredili pa so jo v slaščičarni Klasika v Kopru. Na vrh torte sta postavila figurico, ki je bila silhueta ženina in nevesti v srcu. To je bila Aleševa želja, ki mu jo je Sara izpolnila, čeprav je sama želela na vrh postaviti inicialke njunih imen.

DOGAJANJEAleš se je pripravljal doma pri starših, kjer so se zbirali tudi njegovi svatje. Fotografinja in snemalec sta bila najprej pri Alešu, kjer sta naredila nekaj fotografij in posnetkov, nato pa sta se odpravila k Sari v Portorož.
Pri nevesti so se priprave začele že nekoliko prej, in sicer že ob 6. uri, ko sta jo obiskala frizerja Nina in Alan (frizerski salon Nina-Alan). Kaj kmalu sta se ji pridružili še priči Anja in Patricija ter družici Urša in Jelica. Nato je iz Celja prišla še vizažistka Mateja Pozeb Očko (Alter Ego) in že je bila ura 11, ko sta Sari priči pomagali obleči poročno obleko. Ob 12. uri so se začeli zbirati nevestini svatje, ob 12.30 uri pa je prišel Aleš s svojimi. Sarina priča Anja je pripravila nekaj igric, s katerimi si je Aleš prislužil nevesto. Do 14:15 so nato doma nadaljevali pogostitev, ob 15. uri pa se je začel civilni obred na travniku ruševine cerkvice na Bernardinu. Na svoji strani so imeli tudi vreme, saj je za čas obreda sijalo sonce, po končanem obredu pa je nepričakovano zagrmelo in 30 minut lilo kot iz škafa. A kot rečejo, »sposa bagnata, sposa fortunata« ali v slovenščini dež na poroki za srečo v zakonu. Po obredu so nazdravili, naredili nekaj skupinskih fotografij, spustili helijeve balone in se odpravili proti Luciji, kjer so ob 16.45 imeli cerkveni obred. V tem času je ponovno posijal sonček. Po končani poroki so vsi skupaj odhiteli nazaj na Bernardin, kjer so na terasi International imeli pogostitev. Medtem ko so svatje že plesali ob harmoniki, pili in jedli, sta ženin in nevesta odšla še na fotografiranje in snemanje v Fieso. Da svatom ne bi bilo dolgčas, pa tudi zakoncema v spomin na poroko, so svatje na platno, na katerega je prijateljica Aleksandra naslikala oljko, vsak s prstnim odtisom dodali listek k drevesu. Ob 20. uri je sledila večerja v Hotelu Histrion, kjer sta najprej imela otvoritveni ples, ki jima ga je pomagal sestaviti Siniša Bukinac, nato pa je sledilo nadaljevanje z večerjo in plesom do jutranjih ur.

POROČNO POTOVANJETakoj po poroki sta si privoščila oddih v Rimskih termah. V septembru pa sta odšla na tedensko križarjenje po Mediteranu.

NEVESTIN NASVET»Pred poroko se nama niti sanjalo ni, kje začeti, nisva vedela, kaj vse potrebujeva, skrbelo naju je, da ne bova česa pozabila … Nato pa sem začela s prvim korakom, in sicer sem naredila spisek stvari, ki jih potrebujeva, in s pomočjo interneta ter nasvetov že poročenih prijateljic spisek dopolnjevala. Tudi ostalim mladoporočencem svetujem, da najprej na papir zapišejo vse, kar želijo imeti na poroki. Tako bo veliko lažje načrtovati poroko. Prav tako svetujeva, da si želenega fotografa ali snemalca ter glasbeno skupino rezervirate dovolj zgodaj, saj so nekateri zasedeni že leto vnaprej. Prav tako svetujeva, da rezervirajo svoj datum že takoj po novem letu, ko začnejo na matičnih uradih sprejemati prijave porok za tekoče leto, saj so poletni datumi pogosto zasedeni. V načrtovanje poroke sva vložila veliko truda in energije. Bilo je lepo, a hkrati tudi naporno. Vendar je bilo na najin dan vse tako lepo, da nama ni bilo žal za neprespane noči. Pa kljub skrbnemu načrtovanju ni bilo vse tako, kot sva si zamislila (npr. helijevi baloni, ki niso vzleteli). Ampak to je del življenja, vsega ni mogoče načrtovati in svetujeva vsem mladoporočencem, da se na dan poroke sprostijo ter uživajo, saj hitro, prehitro mine ta prelepi dan.« 
poročni prstani
nevesta in družice
baloni na poroki
poročni par
poročno fotografiranje
rezanje poročne torte
dodatki za poročno torto
poročni konfeti
drevo s prstnimi odtisi svatov na poroki
poroka ob morju
fotografiranje poročnega para
poročni obred
POROČNA TORTA:
Slaščičarna Klasika, Koper

NEVESTINA POROČNA OBLEKA:
Šiviljstvo Klara
MOŠKA POROČNA OBLEKA:
Karizma, Ljubljana
POROČNI PRSTANI:
ABM design
GOSTIŠČE ALI HOTEL:
Hotel Bernardin, Portorož
POROČNI FOTOGRAF:
Ana Gregorič
≈

Ostale zgodbe

≈
Mateja in Martin
poročni par
Sendi in Valter
poročni par
Špela in Nino
Ko se uresničijo otroške sanje ...
poroka tanja in matevz 1
Tanja in Matevž
Metuljčki in ljubezen
poročni par
Sabina in Simon
Dan objemov