X
≈

Vina in penine

≈
Izbira pijače na poroki in poročnem slavju je prav tako pomembna kot izbira hrane. Pravi izziv pa je kombiniranje z jedmi, ki jih bomo postregli svatom.
porocna penina na poroki

Poleg hrane morate na poroki poskrbeti tudi za vina, ki bodo pika na izbranim jedem. Vse se pa začne z aperitivom, ki je najpogostejše ohlajena in osvežilna penina.


Kombiniranje vina z jedmi iz poročnega menija

Pravo znanje kombiniranja vina in hrane pokažemo takrat, ko nam uspe, da s pravim izborom obogatimo okus tako jedi in kot vinu. Mnoge restavracije in hoteli, ki organizirajo poročna slavja imajo posebnega svetovalca za vino, ki vam bo po najboljših močeh svetoval pri izbiri. A vseeno priporočamo, da se o osnovah seznanite že pred sestavljanjem in pokušanjem izbranega menija. Tu je nekaj osnov, ki jih morate upoštevati ...

Aperitiv na poroki
Povabljenim gostom za aperitiv lahko ponudite penino in žgane pijače, a ne pozabite na brezalkoholne pijače in vodo. Aperitiv lahko prostrežemo že pred odhodom na uradni del poroke, že na domu, če boste s sprejemom začeli že na vašem domu. V toplejših poletnih dneh so alternativa žganim pijačam sadni koktajli (alkoholni ali brezalkoholni). Prava paša za oči je dekoracija, ki jo lahko ustvarite na kozarcih.

aperitiv na poroki revija moja poroka

Vinska spremljava ob glavni jedi
Izbira vina h glavni jedi je vsekakor povezana z vrsto mesa, ki sestavlja krožnik.

  • Vina, ki se podajo k belemu mesu: bela, običajno sveža, sadna in mineralna vina (rebula, chardonnay, sauvignon, sauvignonasse ter sivi in beli pinot).
  • Vina, ki se podajo k rdečemu mesu: merlot, cabernet-sauvignon in modri pinot ali modra frankinja. K bolj začinjenim jedem gredo zrelejša vina. 
  • Vina, ki se podajo k vegetarijanskim jedem: sauvignon, rebula.
  • K ribjim jedem se odlično podajo: rebula, beli pinot, chardonnay

kulinarika in vino na poroki revija moja poroka

Načelno pravilo
Rdeča vina priporočamo k močnejšim jedem, bela vina pa k lažjim, velja, ni pa dovolj. Upoštevati je treba recepturo priprave, uporabo začimb, družbo, ki jo bomo gostili, letni čas, pa tudi hišni proračun. Univerzalno pravilo je le eno – izberite vino, ki ga poznate in vam je všeč. Lahko boste izbrali ekscentrično kombinacijo, vendar imate do tega užitka pravico.

porocna kulinarika in vino revija moja poroka

Na porokah se tudi sladkamo ...
Na porokah so običajno polne mize sladic - tako domače izpod rok naših babic, do enkratnih sladkih kreacij v poročnem meniju. Krona pa je vsekakor poročna trota. Vino, ki ga postrežemo k sladicam mora biti vsaj toliko sladko kot hrana, drugače bo delovalo grenko. Močno sladka hrana naredi rdeča vina trpka, suha ali celo grenka.
Drži pravilo, da čim slajša je sladica, tem slajše naj bo vino.

sladko vino na poroki revija moja poroka