X
≈

Poročni prstani

≈
Poročna prstana sta poleg poročnih fotografij (in seveda vajini spominov) edina stvar, ki vaju vsakodnevno spominja na vajini zaobljubi.
Zato je še kako pomembno kakšna sta. Tudi pri izbiri poročnih prstanov si vzemita čas in imejta v mislih to, da vaju bodo spremljali vse življenje, zato si izberita takšna, ki vama bodo zares všeč. Včasih je klasika še vedno najboljša izbira, dandanes pa imajo zlatarji zares pestro izbiro. 

Poročni prstani
Platina: čista, redka in za vedno
Kraljica plemenite kovine očara s hladno eleganco, izjemnim luksuzom in izredno obstojnostjo. Platina je najstarejša, najčistejša in najbolj redka kovina izmed vseh plemenitih kovin. Je sinonim za čistost in večnost, zato je nepogrešljiva za izdelavo poročnih prstanov – znamenja ljubezni in zaupanja – danes za vedno.
Zaradi svoje redkosti in zapletenosti prečiščevanja je cena platine na svetovnem trgu višja od zlata. Na ceno vpliva tudi večja specifična teža platine (21,45 g/cm³) v primerjavi s specifično težo zlata (19,3 g/cm³): enak model platinastega prstana je težji od zlatega. Vedno več mladih parov se odloča za poročne prstane, skovane iz te dragocene kovine. Odločitev za nakit iz platine je predvsem zavestna odločitev – iz ljubezni do platine.

Ali ste vedeli:

- da so španski osvajalci pri iskanju zlata v ekvadorskih rekah naleteli na nenavadno, belo sivo kovino? Videti je bila brez vrednosti, zato so jo imenovali “platina”, kar pomeni “malo srebro”. Šele okoli leta 1750 so angleški znanstveniki ugotovili, da gre za samostojno in zelo odporno kovino. Zmagoslavni pohod platine se je začel. Cesarji in kralji so naročili umetelne orglice in prstane iz platine. Veliko kronanih glav je bilo ovekovečenih na medaljah. 

Celo rubelj se je od leta 1828 do1845 vrtel v platini;
- da je platina je 30-krat bolj redka kot zlato? Za unčo (31,1 g) platine je treba zdrobiti 10 ton kamnin. Prečiščevanje traja pet mesecev in pri tem je potrebnih 150 delovnih operacij.


Zlato
: poročni prstani z dolgo tradicijo
Zlate poročne prstane nosijo naši starši, nosile so jih tudi naše babice in dedki. Ljudje so večinoma poznali poročne prstane iz rumenega zlata preprostih oblik. Danes je ponudba zlatih poročnih prstanov zelo bogata – tako pri barvnih odtenkih kot tudi oblikah.
Zaradi specifičnih lastnosti zlata zlatarji pri izdelavi nakita ne uporabljajo čistega zlata, temveč zlitino. Z dodatkom srebra in bakra dosežejo različne barvne odtenke: temno ali svetlo rumeno ter belo in rdeče zlato. V zmes za belo zlato dodajajo tudi paladij, nikakor pa ne niklja, ki je alergen. V zlatarnah najpogosteje srečamo izdelke iz 14- in 18-karatnega zlata (585 ali 750), kar pomeni vsebnost čistega zlata v zlitini.

Ali ste vedeli:

- da je zlato redka plemenita kovina, latinsko imenovana Aurum, kar pomeni “svetleči žarek”?
- da je iz grama čistega zlata mogoče razvleči tri kilometre dolgo žico s premerom 0,006 milimetra? Zlato v lističih meri le 0,000125 milimetra v debelino.

Rumeno zlato
Rumeno zlato
: toplo in prijetno
Rumena je klasičen in priljubljen barvni odtenek te plemenite kovine. Sijaj spominja na tople sončne žarke. S poročnimi prstani iz rumenega zlata zaljubljenca potrdita zvezo za srečno življenje. 


Belo zlato

Belo zlato
: hladno in elegantno
Poročni prstani iz belega zlata prepričajo z izjemno eleganco in preprostimi oblikami. Svež in svetel sijaj izraža veselje do življenja. Poročni prstani iz belega zlata so zelo priljubljeni.


Rdeče zlato

Rdečo zlato
: žareče in opazno
Rdeč je najbolj žareč barvni odtenek te plemenite kovine in je trenutno zelo priljubljen.
V barvnih kombinacijah je prava paša za oči; s kombinacijo belega zlata z rumenim ali rdečim zlatom dobijo preproste oblike poročnih prstanov nov pomen. Odlično se ujemajo tudi z enobarvnim nakitom, kot je na primer zaročni prstan, zapestnica …

Besedilo: Brita Sodja (zlatarstvo Thomas Sodja Lesce)