X
≈

Poročni make-up

≈
O ličenju za poroko je bilo zapisanega že marsikaj, med drugim tudi veliko mitov, ki obsegajo predvsem načine za obstojen in lep make-up.

poročno ličenje

1. MIT: Poročni make-up je potrebno prilagajati barvi šopka, letnemu času, stilu fotografiranja in podobno, je vse prej kot smiseln.

Make-up je potrebno v prvi vrsti prilagajati tipu kože (mastna, mešana, suha, normalna, občutljiva), polti, osebnostnim lastnostim neveste in seveda njenim željam. Zanemarljiva nista niti kroj poročne obleke in pričeska. Povezovati mora delčke v celoto in predvsem poudariti lepoto neveste. Barva šopka je ponavadi v tonih preostale poročne dekoracije in če je slednja zelo izstopajoča in intenzivna, je potrebno dobro premisliti, če bodo podobne barve delovale elegantno tudi na obrazu. Nevestine poteze obraza in značaj so na prvem mestu pri izdelavi make-upa. Vsi drugi dejavniki so vizažistu v pomoč kot smernice pri izbiri barvnih nians (tople, hladne barve).

2. MIT: O nujnosti debelejše podlage za daljšo obstojnost make-upa

Za dolgo obstojnost make-upa je potrebno izbrati predvsem prave negovalne izdelke in vsa ličila od tekoče podlage dalje, ki morajo ustrezati lastnostnim kože. Izdelki morajo biti formulirani na podobnih osnovah (oljna, vodna), saj se lahko zgodi, da se ne bodo med seboj dovolj dobro povezale in bo make-up “plaval” po obrazu. Nikakor pa za kakovosten poročni make-up ni predpogoj močnejša, debelejša podlaga tekočega in transparentnega pudra. Ravno obratno, slednja ustvarita učinek maske. Zamašene pore nikakor niso zaželene, saj bodo zaradi količine ličil začele izločati še več maščobe, ki bo posledično uničila še tako lep make-up. Manj je več, je pravilo, ki še posebej drži pri ustvarjanju podlage. Če imate zelo občutljivo in mozoljasto kožo se tekočo podlago prilagaja na stopnjo rdečice in intenzivnosti mozoljev, gostejši tekoči puder pa se uporabi le na najobčutljivejših mestih, da se prekrijejo nepravilnosti. Preostali predeli na obrazu, kjer je koža zdrava, pa lahko blestijo pod tanko plastjo kakovostne tekoče podlage. K dolgi obstojnosti pripomorejo sodobne tehnike ličenja in znanje vizažista, ki bo na prvo mesto postavil zdrav videz kože ter nanašal ličila preudarno in postopoma.

3. MIT: O prekomerni uporabi transparentnega pudra je, podobno kot prejšnja trditev, še eden v vrsti zmotnih napotkov.

Prekomerna uporaba transparentnega pudra (v prahu ali kamnu) uničuje svežino na obrazu in suši kožo, posledično postanejo tudi gubice izrazitejše, obrazne poteze se začnejo skrivati za kopico odvečnega pudra, ki lahko podlago tudi uničijo. Uporaba transparentnega pudra na ustnicah je popolnoma nesmiselna in naredi več škode kot koristi. Obstojnost rdečila na ustnicah je možna s pravo tehniko ličenja, kakovostjo samega rdečila in odvisna od predhodne nege ustnic. Poskrbeti je potrebno za dovolj vlage na ustnicah in kakšen nežen piling. Puder bo ustnice le izsušil, zato bo rdečilo posledično slabše obstojno, ker se bo vrhnja plast ustnic posušila in začela »cveteti«. Smiselnost pudra je predvsem v drobnih popravkih in utrjevanju make-upa na začetku ličenja, nato pa za matiranje najbolj mastnih predelov (t-predel – nos, čelo, brada).

Avtorica članka je poročna vizažistka Mateja Pozeb, ki jo najdete na strani matejapozeb.com