X
≈

Poročne torte

≈
Zagotovo najslajši del poročnega dneva - poročna torta. Vajini okusi so prav gotovo različni zatorej vama vsekakor priporočamo, da poizkusita vsaj nekaj različnih okusov in se na podlagi le teh odločita.
Če pa bosta gledala tudi na vajine goste potem naj bo ena plast čokoladna, druga sadna in ena povsem po vajinem okusu. Tako bosta zadovoljila vse. Pri izbiri torte pazite, da bo barvno usklajena s poroko, slaščičar pa bo poskrbel, da bo lepa in okusna hkrati.
Poročna torta
izvira še iz zelo starih časov in je bila v mnogih kulturah povezana tudi z rituali plodnosti. Danes skupno rezanje torte simbolizira prvo skupno nalogo novo poročenega para in je eno izmed ključnih dejanj, ki ga mora fotograf ujeti v svoj objektiv.


LETOŠNJI TRENDI
Letos so zagotovo v trendu ombre torte ter "gole" ali angleško "naked" torte.

Pri prvi se slaščičarji največkrat poigrajo s tičino maso, ki jo dodajajo v različnih slojih, iste barve, le z vedno svetlejšimi odtenki.
Gole torte pa so, kot že samo ime pove, skorajda brez vseh zunanjih okrasitev (ni smetane, tičino mase, maslenih krem...), ampak zgolj biskvit z namazom.

gole porocne torte


NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA povezana z izbiro in protokolom serviranja poročne torte.

Kdaj je čas za rezanje torte?
Običaj je, da se torta reže točno ob polnoči. Pri porokah, ki se odvijajo čez dan, je lahko tudi prej, velikokrat pa je to znak, da se zabava bliža koncu. Rezanje torte je romantičen trenutek, ženin položi svoje roke na nevestine in skupaj odrežeta prvi kos torte. Nato drug drugemu postrežeta s torto (ni treba, da si jo razmažeta po obrazu, pojesta jo lahko povsem elegantno a vseeno zanimivo).

Kako naj oznanimo, da je čas za rezanje torte in pridobimo pozornost svatov?
Orkester ali animator – vodja naznani čas za rezanje torte. Zelo dobra je kombinacija s svetlobnimi efekti. Luči se ugasnejo in nato spet prižgejo, ko je torta na mestu rezanja. Prvi gostje ta trenutek izkoristijo, da se poslovijo in odidejo domov. Če želite, da se zabava nadaljuje, naj orkester spet igra takoj po rezanju torte in dobro razpoloženje nadaljuje.

porocne torte

Z zaročencem načrtujeva dopoldansko poroko. Postregla bova z narezkom, želiva pa si tudi poročne torte. Kakšna naj bo, da ne bo pretežka glede na uro?
Svatje se bodo ob poldnevu z veseljem posladkali s kosom poročne torte. Postrezita jim s skutino, limonino, jogurtovo torto ali kako drugo svežo različico. Okrasite jo s sadjem ali cvetjem, kar deluje sveže in svečano.

V gostišču nama predlagajo dodatno sladico poleg poročne torte. Misliva, da bi bilo to preveč, predvsem pa potrata denarja. Kaj mislite?
O tem ni pisanega pravila. Veliko parov postreže dodatno sladico poleg torte. Kljub temu se lahko z gostiščem dogovorite za lažjo sladico, morda limonin sorbet, sladoled z jagodami ali kaj podobnega. Odvisno je, v kakšnem duhu bo poročni meni in kaj vama nudijo. Sicer pa bodo torta, drobno pecivo v kombinaciji svežega sadja povsem nasitili povabljene.

Želim, da bi gostje vzeli kos torte domov. Imate kakšen predlog, kako naj zavijemo kose poročne torte?
Torte ni treba zavijati v prtičke, saj lahko kupite škatle za pecivo. Kupite jih lahko v različnih velikostih in barvah. Vnaprej načrtujte vsebino škatle, ki jo boste dajali svatom. Ne dajte torte in drobnega peciva v isto škatlo. Rajši priskrbite več manjših škatel.

porocne torte

Izgled poročne torte je odvisen tudi od stojala oz. podstavka. Slaščičarja vprašajte po možnostih ...