≈

Klasičen album ali fotoknjiga?

≈
Dilema s katero se ukvarja veliko mladoporočencev

FOTOKNJIGA


Fotoknjige so preplavile tudi naše domove, saj dandanes res ni težko dobiti ponudnika, prek katerega enostavno na računalnik naložiš program za oblikovanje in že naslednji trenutek so fotografije razporejene ter pripravljene na tisk v fotoknjigi. Vendar pa bi za poroko vseeno želeli imeti kaj posebnega, drugačnega …

Če vajin poročni fotograf ob sestanku ni prinesel fotoknjige s svojimi fotografijami, mu to vsekakor omenita. Del njihove ponudbe predstavlja tudi fotoknjiga, ki pa največkrat ni vključena v ceno paketa. Cene knjig, ki vam jih bodo ponudili fotografi, se bodo največkrat začele pri ceni 250 evrov, vendar kaj točno vse vključuje ta cena:

-    OBLIKOVANJE

Roko na srce, vsi nismo najbolj vešči oblikovanja na računalniku. Tu ne govorim o premetavanju fotografij, ki se ga lotimo sami pri naročanju fotoknjig prek spleta. Gre za smiselno razporeditev fotografij, izpostavitev najbolj ključnih kadrov in puščanje prostora, da album lahko zadiha. To laično pomeni, da je ena fotografija lahko objavljena na celi strani ali morda celo na dveh, da ni nepotrebne prenatrpanosti, da morda kakšna oseba z vajine poroke s 100 svati pač v knjigi manjka …

-    IZKUŠNJE
Fotografi vam bodo zagotovo ponudili knjige, ki so jih preizkusili tudi sami in za katere vedo, kakšno kakovost lahko pričakujejo. Če boste poročno knjigo naročili pri njih, se dogovorite, da fotograf naredi svoj ožji izbor najljubših fotografij s poroke, vidva pa svojega. Tako boste na koncu najbolj zadovoljni s končnim rezultatom. Prav tako vam fotograf predogled knjige pošlje v potrditev, tako da imata še vedno čas, da določeno fotografijo izločita ali jo postavita kako drugače.

-    CENA
Cena profesionalne fotoknjige je odvisna predvsem od vaših želja. Vsi fotografi imajo neko osnovno ceno in ponudbo, ki pa jo seveda lahko nadgradite. Tu so seveda kakovost papirja, panoramski formati, izbira platnic (platno, usnje, aluminij, les …), ali želite napis in fotografijo tudi na platnicah, škatlo za knjigo … Cena torej ni najnižja, saj gre za drugačne fotoknjige, katerih ponudbo sicer najdete na spletu. Če pa ste zadovoljni tudi s ponudbo teh, boste zagotovo prihranili nekaj denarja. Če se boste oblikovanja in postavitve s pomočjo spletnih programov lotili sami, vam svetujemo, da se tega lotite, takoj ko prejmete poročne fotografije. Namreč, kaj hitro ugotovite, da se prva obletnica že približuje, sami pa ste še vedno brez poročnih fotografij, ki bi jih pokazali bližnjim in prijateljem.

-    LAHKOTNOST
Velika prednost fotoknjig je tudi teža, saj je zaradi natisnjenih fotografij knjiga veliko lažja od klasičnega albuma. Poleg tega se fotografije ne morejo zvijati in bodo vedno ostale ploske.

Fotoknjiga za poroko

MINUS
Slaba stran fotoknjige je, da ko je enkrat celotna knjiga postavljena in poslana v tisk, naknadni popravki niso več mogoči. Torej, če vam ena fotografija v celotnem sklopu ne ugaja, je žal ne morete zamenjati kot na primer pri klasičnem albumu.


KLASIČEN FOTOALBUM


Za marsikoga bo klasičen, dišeč album še vedno prva in zadnja izbira, s čimer se povsem strinjamo. Vseeno vam tudi tu svetujemo, da se o končni odločitvi pogovorita s fotografom. Ne nazadnje vama lahko vsaj pomaga pri izbiri fotografij in končni postavitvi v albumu. Ker fotograf najbolje pozna dimenzije fotografij, ki jih lahko naročita, vama prav tako lahko postavi celotno knjigo.
 

PLUS
-    Cenovno ugodnejši.
-    Če vam določena postavitev čez čas ni všeč, jo še vedno lahko zamenjate oz dopolnite.

MINUS
-    Majhna ponudba!
-    Klasični formati. Fotoalbumi so večinoma kvadratni, znotraj lahko izbirate med barvo papirja, ki je bela, črna ali morda krem. Tudi platnice so še vedno največkrat usnjene, čeprav se ponudba tudi na tem področju izboljšuje.
-    Fotografije so narejene po klasičnem postopku, izbirate lahko le med sijaj ali mat papirjem. Prav tako ste omejeni z velikostjo oz. razpoložljivo dimenzijo fotografij.
-    Teža: klasični albumi, sploh tisti večjega formata, so že brez fotografij zelo težki. Ko pa vanje nalepimo še fotografije, se končna teža lahko kar poveča.

shutterstock 149289995

Album ali knjiga bo zagotovo prva prava dediščina vajinega skupnega začetka, ki ga (jo) bodo listali in občudovali še generacije za vama, zato je pomembno, da ga/jo imata!


Ne glede na to, za kaj se bosta odločila, je najpomembnejše to, da ob listanju vsakokrat doživita svoj najlepši dan v življenju!