X
≈

Zakaj je trajnost v poročni modi pomembnejša kot kdajkoli prej?

≈
03. maj 2021
In kako izbrati okolju prijazne modne odločitve, preden dahnete usodni "DA"?
Ne glede na to ali gre za poročni svet ali katero koli drugo področje, je trajnost obsežen pojem z veliko definicijami. Zato je velikokrat odvisno od blagovne znamke na eni in potrošnika na drugi strani, na kakšen način želi trajnost predstaviti, definirati in kakšen pomen ima zanj.

Kaj sploh je trajnostna moda?

Trajnostna moda se nanaša na oblačila in dodatke, ki so zasnovani, izdelani in prodani na okolju prijazen način.
V okoljskem smislu trajnost pomeni varstvo in zaščito narave, da nam lahko naša zemlja zagotavlja svež zrak, vodo in ostale vire – nenehno, vedno in povsod.  Zato trajnostna moda proizvaja oblačila na okolju prijazen in odgovoren način, način ki podpira okolje in njegove vire in ji ne škoduje. Odločitev o nakupu trajnostnh kosov tako ne vpliva samo na življenja in okolje, kjer se modna oblačila ustvarjajo, ampak tudi na širši življenjski prostor in predvsem prihodnje generacije.

V nadaljevanju vam ponujamo nekaj nasvetov, kako sprejemati okolju prijazne modne odločitve.


Trajnost v poročni modi (4)


Zakaj je trajnostna moda pomembna?

Biti okolju prijazen je pomemben koncept, ki ga velja upoštevati na vseh življenjskih področjih, vsekakor pa ga ne smemo zanemariti niti ko gre za modo. Biti okoljsko ozaveščen je danes pomembno bolj kot kdaj koli prej. Odločitve o nakupih, ki jih sprejmemo v vsakem trenutku vplivajo na ponudbo na trgu. Panoge, ki množično podpirajo in spodbujajo množično proizvodnjo so močno obremenile naše okolje, zato je toliko bolj pomebno, da prevzamemo miselnost o počasi modi.  Počasna moda ne predstavlja in promovira trendov. ”Kupujte manj, hkrati pa poskrbite, da stvari uporabljate čim dlje,” je moto počasne mode.


Kako je videti trajnost danes?

Z večjo ozaveščenostjo se danes neveste bolj kot kdajkoli prej sprašujejo tudi o trajnosti, hkrati pa se na trgu pojavlja tudi vse več okoljsko ozaveščenih blagovnih znamk, ki ponujajo večne kose, kvalitetnejšo izdelavo in materiale. Medtem ko je bila trajnostna moda včasih osredotočena na izdelavo obleke po meri, je poročni modni svet dal vedeti, da se trudijo biti bolj prijazni do okolja – in tako ustvarjajo prostor za ozaveščene neveste.


Trajnost v poročni modi (3)


Moda na poročni dan

Vse več oblikovalcev danes bolj kot kdaj koli prej izbira materiale in dodatke, ki so narejeni na okolju prijazen način in se obenem zavzemajo za počasno modo. Nekatere znamke ponujajo zanimive alternative, ki čudovito zaokrožijo vaš poročni videz, na primer veganski poročni čevlji! Kar pomeni, da nobeden od materialov na čevlju ne vsebuje sledi živali.

Trend je postalo tudi, da se neveste odločijo za poročne kose, ki jih je mogoče nositi tudi po poroki in jih po poroki kombinirajo z ostalimi oblačili. Tako se tudi veliko oblikovalcev poročnih in ženskih oblačil trudijo za svoje kupce ustvariti veliko kakovostnih kosov, ki so dolgotrajni in vsestransko nosljivi, ki jih je mogoče ponovno nositi na različne načine in za različne priložnosti.
Prav tako je odločitev o izposoji poročne obleke bistveno bolj trajnostna, kot je nakup. V primeru, ko se vseeno odločite za nakup poročne obleke, svetujemo da jo podarite ali jo skušate prodati in bo tako služila še kateri nevesti. V ta namen že nekaj let deluje tudi BORZA POROČNIH OBLEK. Borza oblek je mesto, kjer poročene neveste prodajajo svoje poročne obleke in kjer si bodoče neveste olajšajo izbiro obleke za najlepši dan v življenju.
Ni komentarjev
Prijavi se za komentiranje!
≈

Preberi še

≈
Elopement poroka KreativineFrames (4)
ELOPEMENT poroka
Si želiš zares intimno, romantično poroko, ki se odmika od tradicionalnih oblik?
Poročno vabilo   www porocna trgovina com
Besedila za poročna vabila in verzi
Datum poroke je določen, kraj izbran, ure potrjene, sedaj je potrebno le še izbrati vabilo in obliko...
Andraž Gregorič in Urška Grošelj (2)
Poročni duo. Trend ali nova stalnica v poročnem svetu?
Vse več je poročnih ponudnikov, ki delujejo v paru.
darila za nevesto
20 idej za lepa in uporabna darila za bodočo nevesto
Poroke po COVID 19
Kakšne poroke lahko pričakujemo po COVID-19?
Se bodo poroke kdaj vrnile v normalno stanje?
Arhiv po letih
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009