X
≈

Poročna zgodba v Republiki Trinidad in Tobago

≈
16. december 2019
Poroka v tujini? Preberi izkušnjo Mateje in Jerneja.
Poročna zgodba v Republiki Trinidad in Tobago, otoški državi v južnem Karibskem morju, ob venezuelski obali, ki ju sestavljata jo dva otoka - večji in bolj naseljeni Trinidad, ter manjši in precej redkeje naseljeni Tobago, se je zgodila Mateji in Jerneju iz Slovenske Bistrice.
Mateja, popotnica po duši, si je že od nekdaj predstavljala, da bo njena poroka drugačna, preprosta in predvsem povsem sproščena. Njun dan, je bil zanju sanjski. Le kaj več bi si nevesta sploh še lahko želela?

Preberi njuno izkušnjo iz prve roke. 

Mateja, kje se je sploh vse skupaj začelo, kje sta se spoznala?
Spoznala sva se pred 11 leti, ko sva vsak s svojo godbo na pihala igrala na srečanju godb na Spodnji Polskavi. Kmalu za tem sva postala par. 

Kdaj sta se odločila za korak naprej, za poroko?
Skupaj sva že 11 let zato ni prišlo do tiste prave zaroke, da bi Jernej pokleknil na koleno in zaprosil. Vsake toliko sva se pogovarjala o tem, da bi se poročila. Imava že dva majhna otroka in neko popoldne je Jernej dejal, da bi pa res lahko imela tudi jaz takšen priimek kot mala dva (smeh). Vsakič, ko je tema nanesla na poroko sem Jerneju dejala, da če se bom kdaj poročila, bo to na drugem koncu sveta. Verjamem, da bi se mu pred leti moj predlog zdel malce neobičajen, saj ni rojen popotnik kakor jaz. Vendar sva skupaj že veliko prepotovala, zato je tudi Jerneju predlog počasi postajal blizu.
Še toliko bolj, ker igra tudi v ansamblu, ki v toplejših mesecih skoraj vsak vikend nastopa na kakšni poroki, zato si tudi Jernej ni mogel več zamisliti, da bi še sam imel takšno tipično slovensko poroko.

trinidad in tobago poroka v tujini1

Kako sta se odločila za poroko v Republiki Trinidad in Tobago? Kaj vse sta potrebovala za izpeljavo obreda?
Potujem že od malega in s potovanji imam zares prijetne izkušnje. Zato je bilo takoj jasno, da bom jaz tista, ki bom to vse organizirala. Na začetku nisem niti vedela, kje se bova poročila, kako izbrati ustrezno državo in podobno. Zato sem začela postopoma.
Najprej sem se pozanimala, kje se sploh lahko poročiva, da bo poroka veljavna. Za tem je sledilo iskanje letalskih kart, saj sva gledala tudi na ceno. In ko sem združila ugodno ceno letalskih kart ter državo, kjer bo poroka veljavna, sem naletela na Republiko Trinidad in Tobago. (Op. Cena letalskih kart je znašala 560 € na odraslo osebo; let Munchen - Toronto - Port of Spain. Od tam z ladjo na Tobago.)

Nikoli prej še nisem razmišljala o tem, da bi šla tja. Vse kar sem vedela o tej državi je zgolj to, da obstaja. Ko sva z Jernejem določila kraj poroke, sem preko agencij začela iskati pomoč pri organizaciji. V Sloveniji nisem našla ustrezne agencije, v tujini pa so bile cene izjemno visoke. Zato sem se celotne organizacije lotila povsem sama. Končni znesek je bil 700 € (cena vključuje dokumentacijo, poroko na plaži, pijačo, dva fotografa).
Kontakte sem iskala preko interneta, prebrala sem nekaj tujih forumov, se obrnila celo na veleposlaništva in njihove urade ter na koncu le našla nekega gospoda, domačina, ki se ukvarja z organizacijo porok na Tobagu. Tako je padla končna odločitev, da se poročiva na Tobagu in ne na Trinidadu, o čemer sem razmišljala na začetku.

Ko sva prispela v državo, je pogoj za poroko, da si tam vsaj dva dni. V tem času sva se srečala z domačinom, ki naju je peljal do urada, kjer smo izpolnili dokumentacijo, kot neka najava za poroko. Datum je bil določen že vnaprej, ko sva bila še v Sloveniji. Domačin, ki mu je ime Tomas, nama je ponudil tudi dodatne usluge, kot vožnja s taksijem do naše nastanitve, catering, in podobno, vendar se za to nisva odločila in sva vse organizirala sama. V prvotno ceno je bil vključen tudi poročni šopek, ampak ker sem floristka, sem to odklonila. Cena je takoj padla za neverjetnih 100 $.

trinidad in tobago poroka v tujini3

Kako je potekala poroka?
Na dan poroke smo popoldne zbrali na izbrani samotni plaži. Tja smo prišli midva in najini svatje (najbližji: najina otroka, najini starši ter moževa babica). Od ostalih so prišli Tomas, minister (tam poroča minister), dva fotografa in gospa, ki je bila zadolžena za pijačo. Prostor za poroko je bil okrašen s tropskim cvetjem. Stala sva pod obodom, obred je potekal v angleškem jeziku in četudi je bila poroka civilna je bilo veliko govora tudi o bogu. Po obredu smo se vsi podpisali, nato dokumenti v Slovenijo potujejo približno šest tednov ali celo več. Z dospelimi dokumenti si bom na uradu spremenila priimek.

NEVESTINA OBLEKA
Obleko sem si kupila kar na otoku, Tobagu. Zamislila sva si poroko na plaži, zaradi česar sem vedela, da bomo vsi bosi, saj po peščeni plaži se s salonarji ne da hoditi (smeh). Prav tako nisem imela namena zapraviti večje vsote za obleko, ki bi jo bom oblekla samo enkrat. Zato sem šla na otoku po trgovinicah in v približno 10 minutah že imela izbrano obleko v vrednosti 40 €. Ravno pravšnjo za na plažo (smeh).

ŠOPEK
Ker sem floristka, sem si poročni šopek želela narediti sama! Še posebej, ko sem videla prečudovito tropsko cvetje v naravi. Zato sem odšla v džunglo, si nabrala cvetje, zelenje in izdelala poročni šopek zase in še enega za hčerko. Nabrala sem tako posebno cvetje, da še sama ne vem njihovega imena, saj marsikaterega cveta do sedaj še sploh nisem videla.

poročni šopek

PRSTANA
Prstane sva izbrala doma, v Sloveniji. In kot pri vsemu sva si bila tudi pri prstanih enotna. Želela sva si preprosta, nekoliko širša, prstana iz belega zlata. Brez diamantov ali kakršnihkoli ostali okraskov. Ko sva prišla v izbrano zlatarno, sva povedala najine želje in izbor je bil urejen v manj kot petih minutah.

NEVESTIN NASVET
Vsaka poroka je posebna in unikatna, želje pa so različne kakor smo si različne neveste. Zame je bila poroka na drugi strani sveta, zares poseben in čudovit dogodek. Vse je bilo zelo sproščeno in nisem občutila tistega hitenja, stresa, kako se obleči, kako urediti pričesko (jaz sem si v lase nadela le tropski cvet), make up, kako se obnašati, da bo vse perfektno. Menim, da si na svoji poroki vsakdo želi biti povsem sproščen, v krogu najbližjih, ki jih imaš najraje. Midva sva vse organizirala v lastni režiji in tudi to je bila za naju zabavna popestritev in del same poroke.

Ni komentarjev
Prijavi se za komentiranje!
≈

Preberi še

≈
Trajnost v poročni modi (2)
Zakaj je trajnost v poročni modi pomembnejša kot kdajkoli prej?
In kako izbrati okolju prijazne modne odločitve, preden dahnete usodni "DA"?
darila za nevesto
20 idej za lepa in uporabna darila za bodočo nevesto
Poroke po COVID 19
Kakšne poroke lahko pričakujemo po COVID-19?
Se bodo poroke kdaj vrnile v normalno stanje?
F16   Porocna zgodba 1   vse   Gualdo Cattaneo   I
Najboljši poročni fotograf na svetu je iz Slovenije!
To do sedaj ni uspelo še nobenemu Slovencu.
sanjski moski IG
Prihaja SANJSKI MOŠKI
Med izbiranjem oblek smo ga ujeli v salonu Poročni kotiček.
Arhiv po letih
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009