X
≈

Naloge poročne priče

≈
08. marec 2018
Imate to čast, da sta vas nevesta ali ženin izbrala za svojo pričo, vi pa na žalost ne veste, kaj vse spada pod to vašo vlogo?
Sicer je letošnje leto stopil v veljavo zakon, po katerem priče pri samem obredu niso več potrebne, vendar pa smo prepričani, da bo izredno težko izkoreniniti to dolgo tradicijo, zato vam na ogled vseeno ponujamo seznam nalog.
Razporeditev samih nalog je mišljena, če ima nevesta za svojo pričo žensko, ženin pa za svojo moškega. Če je pri vas situacija drugačna, vam priporočamo ogled filma Kako ugrabiti nevesto? (Made of Honor) in da se o svoji vlogi pogovorite.


priča in nevesta


NEVESTINA PRIČA


- Če ima nevesta željo, jo naj spremlja pri izbiranju prave poročne obleke.

- Organizira dekliščino! Povabi dekleta, pripravi igre, skeče in na koncu nevesti v imenu zbranih deklet podari skupno darilo. Plačilo dekliščine (prostor, hrana in pijača) je vedno v domeni neveste.

- Skupaj z nevesto lahko pripravi vabila, naprsne šopke, konfete ali poskrbi za pecivo … Skratka, se udejstvuje tudi pred poroko, skupaj v dogovoru z nevesto.

- V kolikor je poroka tradicionalna, bo morala sodelovati tudi pri »šrangi« in se pogajati skupaj z ženinovo pričo za nevesto. To velikokrat pomeni tudi denarni prispevek, ki je marsikje že kar lep zalogaj, vendar če vas je vloge priče strah zaradi tega, omenite to nevesti in se skupaj dogovorite za sprejemljivejšo pot. Prav gotovo vam nevesta zaradi tega ne sme zameriti.

- Na poročni dan mora biti vedno ob nevesti. Njena naloga »čuvanja« neveste se zaključili šele ob polnoči, prej pa jo čaka še kar precej dela. Zjutraj pomaga nevesti pri oblačenju. Čez dan mora skrbeti, da ima nevesta vedno urejen make-up, zato so v torbici obvezni lip gloss, puder v prahu, maskara, mokri robčki, aspirin … Prav vam bo prišla tudi kakšna šivanka in bela nit, če bo obleka potrebovala kakšen hitri popravek. Preden nevesta stopi pred matičarja ali oltar, mora poskrbeti, da ima spuščeno vlečko pri obleki (če bo nevesta morda pozabila). Drži nevestin šopek in se podpisuje na vse uradne dokumente.

nevestina priča

- V kolikor ni sedežnega reda, poskrbi, da se gostje nemoteno posedejo na svoja mesta.

- Kot nevestina priča morate pričakovati, da boste v središču pozornosti tudi na večerni zabavi. To pomeni, udejstvovanje v igrah, številnih plesih ..., vendar POZOR! Glavna naloga je še vedno, da pazite na nevesto, da je ne ukradejo ter da ne ukradejo poročnega šopka. Nekatere priče so pri teh zadolžitvah res neizprosne, zato vas vseeno prosimo, da vsaj proti polnoči tudi vi malce popustite in sodelujete.

- Kratek govor, ni pa seveda obvezno. Lahko ga uskladite skupaj z ženinovo pričo. V govoru lahko poveste kakšno skupno zabavno prigodo, se zahvalite za dodeljeno vlogo ter nazdravite na skupno srečno prihodnost.


naloge moške priče

ŽENINOVA PRIČA


Na veliko srečo so naloge ženinove priče veliko manj obsežne kot naloge nevestine priče. Sicer pa roko na srce, tudi ženske rade zapletamo stvari, zakaj bi v to vedno vmešavale tudi moške.

- Organizira fantovščino! Tako kot nevestina priča mora povabiti ženinove prijatelje, pripraviti animacijo (glede striptiza, ki je bolj kot ne animacija prisotnih fantov, se prej pozanimajte pri ženinu, saj vsi oziroma njihove bodoče žene niso najbolj navdušeni nad to idejo), darilo … Saj vemo, da ste fantje drznejši v svojih nalogah, sploh če je v igri še alkohol, zato vas v imenu vseh bodočih žena prosimo za malce tolerantnosti. Fantovščino finančno krije ženin.

- Sodelovanje na »šrangi«. Vloga ženinove priče je tu aktivnejšega pomena od nevestine priče, saj se nenazadnje skupaj z ženinom bori za nevesto. Pripravljen mora biti, da priskoči na pomoč ženinu pri opravljanju nalog, ki jih dobi. Glede danega denarnega prispevka pa se prej uskladite ž ženinom.

- Na poročni dan lahko namesto ženina odhiti po nevestin šopek in naprsne šopke. Marsikatera priča je zadolžena tudi za avto, s katerim se vozi ženin. Lahko ga zgolj priskrbi, lahko pa tudi vozi, vendar to pomeni, da bo nazdravljanja veliko manj. Se podpisuje na vse uradne dokumente, proti večeru pa pomaga nevestini priči, s katero skupaj čuvata nevestin šopek in seveda nevesto. Tudi ženinova priča lahko pričakuje precejšnjo pozornost s strani glasbene skupine, ki ga bo kaj hitro vključila v njihove zabavne igre. Skupaj z nevestino pričo lahko pripravi zabaven govor.

govor poročne priče
Ni komentarjev
Prijavi se za komentiranje!
≈

Preberi še

≈
Trajnost v poročni modi (2)
Zakaj je trajnost v poročni modi pomembnejša kot kdajkoli prej?
In kako izbrati okolju prijazne modne odločitve, preden dahnete usodni "DA"?
darila za nevesto
20 idej za lepa in uporabna darila za bodočo nevesto
Poroke po COVID 19
Kakšne poroke lahko pričakujemo po COVID-19?
Se bodo poroke kdaj vrnile v normalno stanje?
F16   Porocna zgodba 1   vse   Gualdo Cattaneo   I
Najboljši poročni fotograf na svetu je iz Slovenije!
To do sedaj ni uspelo še nobenemu Slovencu.
sanjski moski IG
SANJSKI MOŠKI izbira
Med izbiranjem oblek smo ga ujeli v salonu Poročni kotiček.
Arhiv po letih
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009