X
≈

NAJSLAVNEJŠI POROČNI ČEVLJI

≈
03. februar 2011
Čevljem so že od nekdaj pripisovali velik pomen. Imeli naj bi magično moč, opisovali so jih v pravljicah, hkrati pa so bili čevlji v zgodovini najpomembnejši kos garderobe, saj so simbolizirali lastnikovo moč in bogastvo.
Tudi poročni čevlji so imeli v zgodovini velik pomen. V čarobno moč poročnih čevljev nekatere kulture verjamejo še danes in jih zato na poročnih obredih postavljajo na piedestal.

1. V starem Egiptu je nevestin oče predal ženinu hčerine poročne sandale in mu s tem simbolno predal hčer.

2. Po tradicionalnih kitajskih običajih morata ženin in nevesta na poroki še zdaj nositi oblačila, okrašena s posebnimi simboli, prav tako mora nevesta nositi posebne čevlje, okrašene z navodili za srečen zakon.

3. Po beloruski tradiciji naj si nevesta sama kupi poročne čevlje iz lastnih prihrankov, kar simbolizira njeno varčnost.

4. Na Madžarskem nevesta na poroki zapleše ples denarja. Na sredino plesišča položi svoje čevlje in vanje med plesom svati mečejo denar. Ta denar mladoporočenca porabita za poročno potovanje.

5. V Ameriki naj bi nevesta imela na levem čevlju pod peto kovanec za deset centov. To naj bi ji prineslo bogastvo in blaginjo v zakonu.

6. Na Škotskem velja pravilo, da se noč pred poroko vsi zberejo pri nevesti in ji umivajo noge. To naj bi simboliziralo vstop na novo pot.

7. Na Švedskem mora nevesta v poročnih čevljih nosti kovance, srebrnega v levem čevlju, ki ga dobi za darilo od očeta, in zlatega v desnem, ki ga dobi od matere, da v zakonu ne bo nikoli ostala brez denarja. Prav tako naj bi bili nevestini čevlji med obredom odpeti, kar simbolizira lažji porod.

8. Magično moč čevljev v zgodovinskih obdobjih različnih kultur predstavljajo čevlji, ki jih zdaj mnogi zavezujejo na odbijač poročnega avtomobila.

Poročni čevlji Benjamin Adams 

Najslavnejši poročni čevlji

1. Iskrive steklene čeveljce je nosila Pepelka na poroki s princem.
2. V modnih poročnih čevljih z visokimi petami, kakršne poznamo danes, se je prvič na poročnem obredu skozi cerkev sprehodila Katarina Medičejska.
3. Poročni čevelj namesto šopka so vedno metale anglosaške neveste.
4. Z belimi čevlji in belo obleko, ki jo je nosila na poročni dan, je Kraljica Viktorija prva že leta 1840 navdušila milijone nevest. Od takrat naprej so neveste namesto svetlo modre obleke in čevljev tradicionalne barve izbirale obleko in čevlje bele barve.
5. Svilene poročne čevlje z zelo nizko peto, posute z biseri, je na poročni dan nosila princesa Diana, saj ni želela biti višja od princa Charlesa.


Besedilo: Alja Viryent Novak
Ni komentarjev
Prijavi se za komentiranje!
≈

Preberi še

≈
Andraž Gregorič in Urška Grošelj (2)
Poročnu duo. Trend ali nova stalnica v poročnem svetu?
Vse več je poročnih ponudnikov, ki delujejo v paru.
Trajnost v poročni modi (2)
Zakaj je trajnost v poročni modi pomembnejša kot kdajkoli prej?
In kako izbrati okolju prijazne modne odločitve, preden dahnete usodni "DA"?
darila za nevesto
20 idej za lepa in uporabna darila za bodočo nevesto
Poroke po COVID 19
Kakšne poroke lahko pričakujemo po COVID-19?
Se bodo poroke kdaj vrnile v normalno stanje?
F16   Porocna zgodba 1   vse   Gualdo Cattaneo   I
Najboljši poročni fotograf na svetu je iz Slovenije!
To do sedaj ni uspelo še nobenemu Slovencu.
Arhiv po letih
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009