X
≈

Mikro poroka - nov trend?

≈
22. februar 2021
Kaj je mikro poroka?
Izraz mikro poroka se je razvil v zadnjem letu in predstavlja nov trend organiziranja porok v času omejenega druženja. Nikakor to ne pomeni, da se takšne poroke prej niso dogajale. Zgodilo se je le, da so danes veliko bolj pogoste kot so bile pred korona časi. Zaradi ukrepov za ohranjanje našega zdravja, smo se bili vsi primorani prilagoditi. Poročni svet ni izjema.

Torej mikro poroka je dogodek, na katerega boste povabili le svoje najbližje sorodnike in najboljše prijatelje. Samo število povabljencev pa varira od države do države in od kulture do kulture.


MIKRO POROKA V RAZLIČNIH SVETOVNIH KULTURAH?

mikro poroka goran vadlja kamejasevic 016 (Large)

V različnih kulturah različno dojemamo poroko in njene organizacijske lastnosti, kot je velikost. Če pogledamo samo prostor naše bivše skupne države, nam bo hitro jasno, da bolj kot gremo južno po zemljevidu večje poroke se tradicionalno organizirajo. Podobno se preslika tudi v idejo mikro porok. V Sloveniji bi v lanskem letu po zakonu lahko bila poroka velika le 6 oseb. Medtem ko je ta številka v ZDA v večini zvezdnih držav omejena na 50 oseb. Torej najlažje pojmovanje mikro poroke je, da je to poroka v ožjem družinskem in prijateljskem krogu.


ZAKAJ MIKRO POROKA?

mikro poroka goran vadlja kamejasevic 019 (Large)

Več razlogov je lahko, ki vas prepričajo v to, da se odločite za mikro poroko. Eden, ki je trenutno zelo očiten, je omejevanje zbiranja večjih skupin ljudi. To pa ni edini razlog, da bi se odločili za takšno poroko.

Ponujamo vam nekaj ključnih razlogov:

- Odločita se za manj gostov, tako sem jim bosta lahko bolj iskreno posvetiila, druženje pa bo bolj pristno.
- Z manjšim številom povabljenih se lahko odločita za lokacijo, ki je drugače nikakor nebi mogla izbrati.
- Omogoča vama, da se odločita za temo poroke, ki bi jo ob večjem številu gostov težko izpeljala.
- Lahko si privoščita edinstveno kulinarično izkušnjo, ki bi si jo težko privoščila ob večjem številu povabljenih.
- Prav tako vama je bolj dosegljiva poroka v tujini, na vama sanjski lokaciji, kamor ne moreta povabiti vseh gostov.

KAKŠNA JE RAZLIKA MED MIKRO POROKO IN ELOPEMENT POROKO?

mikro poroka goran vadlja kamejasevic 004 (Large)

Največja razlika je, da je elopement poroka izraz za poročni pobeg. Poročni pobeg predstavlja poroko na kateri sta le vidva. Medtem, ko je mikro poroka lahko poroka z vsemi tradicionalnimi dogodki poroke le, da je z vama le zelo omejeno število gostov. To število sicer močno varira od države do države.
V Sloveniji bi rekli, da je nekje 20 gostov še vedno mikro poroka. Čeprav so pisci zakona v letu 2020 določili, da na uraden del poroke ni dovoljeno povabiti več kot 2 osebi oziroma vse skupaj z vama, matičarjem in uradno osebo 6 oseb, kar še vedno spada pod mikro poroko.


LOKACIJE MIKRO POROK?

mikro poroka goran vadlja kamejasevic 001 (Large)

Prednost mikro poroke, da jo lahko izvedete na lokacijah, kjer klasične poroke ne bi mogli! Recimo na vašem domačem dvorišču, mogoče na strehi mestne stolpnice, v hribih, v gozdu ob mini slapu itd... Možnosti je res nešteto in omejitev je le vajina domišljija in seveda zmožnosti tistih nekaj gostov, ki se jih bosta odločila povabiti.


KLJUČNE PREDNOSTI MIKRO POROK?

mikro poroka goran vadlja kamejasevic 006 (Large)

- Najlepše trenutke bosta delila z družino in svojimi najbližjimi prijatelji.
- Manjša poroka pomeni več časa za stvari, ki so vama bolj pomembne.
- Vseeno lahko poročno lokacijo okrasita tako, kot je vama všeč ali si zato najameta tudi floristko, ki bo lokacijo uredila do zadnjega detajla.
- Poročna fotografija ter video sta lahko dve stvari, ki bosta vaše poročne spomine shranili za vedno. Nikakor ne pozabita oz. ne varčujta pri spominih na vajin poročni dan. Konec koncev so fotografije in video najlepši spomini, ki vaju bodo vedno spominjali na trenutke vajinega dne.


MIKRO POROKA IN MAKRO ZABAVA?

mikro poroka goran vadlja kamejasevic 020 (Large)

Pri zabavi začnite z osnovami.
Dobra kulinarična izkušnja, pravilna izbira pijače, ki bo poskrbela, da bodo vsi sproščeni in pripravljeni na zabavo. Seveda tudi dobra glasba ne sme manjkati, da boste res čisto vsi plesali!

Manjše bo tokrat tudi bolj zanimivo.
Če organizirata zabavo za manjše število gostov to pomeni, da bosta imela lažje delo in veliko bolj odprte možnosti pri kreativnosti. Že pri večerji si bosta lahko privoščila več in bolj izbrano, ker bosta to delala za izbrane osebe v vajinih življenjih. Prav tako bosta lahko za postrežbo pijač izbrala kakšno bolj inovativno izbiro, ker ne bo tako pomembna količina se bosta lahko bolj posvetila izvirnosti!

Poročna zabava nikakor ne sme trpeti zato, ker bo manjša. Ravno nasprotno lahko jo še bolj personalizirata in posrbita, da bo čisto vsak gost 100% užival!


MIKRO POROKA IN LOČENA ZABAVA?

mikro poroka goran vadlja kamejasevic 013 (Large)

Če si vseeno želita velike zabave, na kateri bodo čisto vsi, ki jih poznata, jo lahko organizirata tudi po mikro poroki. Tako imata možnost, da zabavo še bolj prilagodita izključno vajini popolni družbi! Res je, da bosta v trenutni situaciji morala počakati kakšen mesec ali celo več do ugodnih pogojev za organizacijo velike zabave. Pa vseeno vama bo verjetno lažje počakati, če si bosta pred tem že izrekla zaobljube pred svojimi najbližjimi.


TEMATSKA POROKA?

mikro poroka goran vadlja kamejasevic 008 (Large)

Ker bo le nekaj svatov, si lahko brez težav organizirata tudi tematsko poroko. Poroko v stilu sedemdestih, moderno, sproščeno ali poletno poroko v kratkih hlačah... Pred leti je poročni fotograf Goran Vadlja fotografiral poroko para, ki sta se poročila sama, na Havajih. Po povratku domov pa sta organizirala poročno druženje v Havajskem stilu. Tako sta tudi svojim bližnjim prikazala delček svoje poročne avanture. Na domačem dvorišču sta dala postaviti šotor v katerem so tla pokrili z mivko. Okrasila sta ga s surfi in še nekaj detajli, ki spominjajo na Havaje. Seveda pa niso manjkale niti tipične Havajske ogrlice iz cvetja. Tudi Rock 'n' Roll tema je lahko na poroki zelo zanimiva. Kot pri lokaciji je tudi pri temi mikro poroke domišljija lahko vajina edina ovira.


GOSTI IN VAJIN STIK Z NJIMI

mikro poroka goran vadlja kamejasevic 005 (Large)

Ne glede na to, ali se bosta odločila za tradicionalno, mikro, ali elopement poroko, vama predlagamo, da si najameta fotografa in videografa. Verjamita nam, da si bosta čez leta in desetletja želela teh spominov. Vajini vnuki se bodo veselili ogledov vajine poročne fotoknjige in spominov, ki jih bo le ta obudila!


Zapis in fotografije je ustvaril poročni fotograf: Goran Vadlja Kamenjašević.


Ni komentarjev
Prijavi se za komentiranje!
≈

Preberi še

≈
Trajnost v poročni modi (2)
Zakaj je trajnost v poročni modi pomembnejša kot kdajkoli prej?
In kako izbrati okolju prijazne modne odločitve, preden dahnete usodni "DA"?
darila za nevesto
20 idej za lepa in uporabna darila za bodočo nevesto
Poroke po COVID 19
Kakšne poroke lahko pričakujemo po COVID-19?
Se bodo poroke kdaj vrnile v normalno stanje?
F16   Porocna zgodba 1   vse   Gualdo Cattaneo   I
Najboljši poročni fotograf na svetu je iz Slovenije!
To do sedaj ni uspelo še nobenemu Slovencu.
sanjski moski IG
SANJSKI MOŠKI izbira
Med izbiranjem oblek smo ga ujeli v salonu Poročni kotiček.
Arhiv po letih
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009