≈

Kako prihraniti?

≈
29. marec 2019
Poroka stane, to je dejstvo in ravno zato smo poiskali nekaj predlogov, kako lahko zmanjšate svoj poročni proračun tudi za nekaj 100 evrov.
1. Poročite se med tednom
Tako boste zagotovo imeli manj težav z zasedenostjo datumov, poroka med tednom pa že na začetku pomeni manj gostov. Slednji si vsi ne bodo mogli privoščiti dolgega ponočevanja, kar pomeni tudi manj naročene hrane in pijače.

2. Časovni razpored
Izognite se nepotrebnemu dolgemu čakanju med posameznimi obredi in večerjo. Če bo slavje trajalo ves dan, boste morali vmes svoje goste tudi pogostiti, čemur se lahko izognete s krajšim časom med posameznimi deli poročnega dne. Pogosta praksa zadnjih let je tudi ta, da se pari civilno poročijo že prej (v ožjem krogu), nato pa goste povabijo le na cerkveni obred ter na pogostitev.

3. Poročite se v uradnem prostoru
Sklenitve zvez v uradnih prostorih so brezplačne. V primeru, da se poročate izven uradnih prostorov, pa lahko znesku UE, ki znaša 170 eur, dodate še znesek najema prostora. Skupni znesek najema se kaj hitro lahko približa štirimestni številki.

porocna vabila parcek kocka casovnica porocna trgo

Če se bosta poročila tako cerkveno kot tudi civilno, potem se lahko civilno poročita že prej v krogu najbližjih, na dan poroke pa vse goste povabita le na cerkveno (ali obratno). Tako skrajšata čakanje in nepotrebno vožnjo. Časovnice pa so priljubljene tudi pri letošnjih poročnih vabilih.


4. Združite obred in pogostitev
Ena izmed možnosti prihranka je tudi ta, da imate slavje na istem mestu kot civilni obred. Tako se ne boste obremenjevali z dodatnimi kilometri na cestah, pa tudi s številnimi pogostitvami ne, saj kaj hitro po obredu odidete na kosilo oz. večerjo.

5. All-inclusive
Gostišča ali hoteli v velikih mestih ali v njihovi bližnji okolici znajo biti precej dražji kot nekaj kilometrov ven. Sicer se boste morda vozili malo dlje, toda prihranite lahko ogromno. Marsikateri gostinec ima ponudbo all-inclusive, ki vključuje tako hrano kot pijačo, zato se vam izplača narediti kakšen klic več. Povprašate lahko tudi, ali je cena otroških menijev kaj nižja od tistih za odrasle.

6. Meni
Bodite pozorni tudi pri izbiri menija, saj so strežni meniji veliko dražji od možnosti samopostrežne pogostitve ali pogostitve na pladnjih.


razprodaja poročnih oblek

Večina salonov ima poleg sezonskih razprodaj tudi redne akcije, v katerih ponujajo čudovite poročne obleke po ugodnejših cenah, zato spremljajte njihova družbena obrežja in spletne strani.

7. Razprodaje poročnih oblek
Skorajda vsi saloni po koncu sezone (največkrat sta to oktober in november) priredijo posebne razprodaje, kjer ponudijo obleke iz pretekle sezone po več kot 70 % nižjih cenah.

8. Okrasitev
Veliko hotelov in gostišč v ceno pogostitve vključuje tudi osnovno okrasitev omizij (menije, kartice s sedežnim redom, barvne tekače …).

9. Uporabite domače cvetje
Pomislite, kdaj se poročite in katero cvetje takrat raste v naravi ali na domačem vrtu. Spomladi najdemo čudovite tulipane in narcise, z majem se že začne sezona hortenzij, ki zaradi svojih bogatih cvetov čudovito zapolnijo prostor. Potem sta tu še pšenica (tako zelena kot že suha) in šlajer, ki je zaradi svojih nežnih ter drobnih belih cvetov odličen za kakršno koli cvetlično dekoracijo. Zelo poceni lahko dobite tudi nageljne, ki zaradi svoje žive barvne palete in nežne strukture že skorajda spominjajo na potonike. Da ne omenjamo lepega travniškega cvetja v poletnem času ...

sezonsko cvetje

Svoje najljubše cvetje lahko uporabite za svoj poročni šopek medtem ko za preostalo poročno dekoracijo raje izberite druge barvno ujemajoče cvetje, ki bo cenejše.

10. Sezonsko cvetje
Pri izbiri cvetja uporabite sezonsko cvetje ali cenovno najdostopnejše cvetje v času vajine poroke. Za dekoracijo lahko uporabita tudi veje, les, sadje, sveče … Najbolj pa bo prostor zapolnilo in okrasilo zelenje, ki je cenovno dostopnejše od rezanega cvetja.

11. Poročna torta
Sta morda pomislila, da bi namesto poročne torte svatom postregla kaj drugega? Morda kos odlične pite ali pa čokoladni mousse v lončku. Poleti bi bila lahko odlična in cenejša alternativa klasični torti sorbet ali sladoled. Lahko pa naročita manjšo torto za rezanje, v kuhinji pa gostom razrežejo klasično kvadratno torto, brez posebne dodatne dekoracije.

12. Združite sedežni red in meni
Na posamezni meni lahko napišete še ime povabljenca in že ste prihranili ter združili dve stvari v eno.

poročno omizje

Dekoracija omizja je lahko zelo preprosta. Potrebujete le nekaj zelenja in sveč.

13. Točenje pijač
Če ima hotel ali gostišče tudi bar, potem tam omejite točenje pijač oz. naj gre naročanje na račun gostov. Prav tako pa veliko prihranite tudi s tem, če steklenice niso na mizah, ampak vam pijačo točijo natakarji.

14. Poročni prstani
Tudi tu imata neskončno možnosti za prihranek. Namesto platine ali zlata izberita srebro ali titan, morda si lahko zamislita tudi ujemajoč poročni tatoo, namesto diamantov cirkone … Te cenejše alternative so aktualne tudi za tiste, ki prstana zaradi službenih ali drugačnih razlogov ne nameravate nositi.

15. Iz druge roke
Dobra stran družbenih omrežij so tudi skupine, kjer neveste prodajajo svojo že odsluženo opremo. Mednjo se znajdejo poročne obleke, poročna dekoracija, modni dodatki (čevlji, tančice, tiare …), zato se splača včlaniti. Po drugi strani pa po poroki svoje stvari lahko prodate tudi vi.


naredite sami DIY poroka

Verjamemo, da se marsikaterega projekta lahko lotite sami. Za pomoč pa lahko vprašata tudi najbližje prijatelje in znance, saj lahko skrivajo marsikatere talente.

16. DIY
Včasih DIY (naredite sami) projekti niso hkrati najbolj varčna izbira. Velikokrat že za sam material odštejemo več denarja, kot za narejen izdelek, zato malce kalkulacije ne bo odveč. Če ste vsaj nekoliko vešči računalnika, boste na spletu našli kar precej brezplačnih grafik, ki jih brez težav uporabite na vseh svojih poročnih tiskovinah.


Skriti stroški
Preglejte drobno podpisane pogodbe in se poskusite izogniti različnim skritim stroškom, ki morda takoj niso bili vidni – na primer: dodatne ure fotografiranja, dodatni gosti, kako dolgo igra skupina, morebitna postrežnina, uničeni izdelki …
Ni komentarjev
Prijavi se za komentiranje!
≈

Preberi še

≈
kako izbrati porocno obleko zanj wilvorst
Kako izbrati poročno obleko zanj?
Moška moda v zadnjih letih postaja vse drznejša zato ni čudno, da se moški nemalokrat znajde pred di...
12  porocni sejem na ljubljanskem gradu
12. poročni sejem na Ljubljanskem gradu
Na koledarju si označite 21. in 22. november 2020!
Ideje za majhno poroko in veliko slavje (2)
Ideje za majhno poroko in veliko slavje
Kako obdržati ključne svate iz celotnega seznama gostov in ohraniti poročno slavje v celoti?
slider 03
Idilična poročna pravljica v rimskih termah
Kraj, ki je vtkan v tisočletno zgodovino je kot naročen za začetek skupne poti.
Vadba doma
Vaje, ki jih lahko izvajate doma in odženete predporočni stres
Poiskali smo najboljše vaje, ki jih lahko izvajate doma, brez vsakršnih pripomočkov.
Arhiv po letih
2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009