X
≈

Kako načrtovati poročne izdatke?

≈
28. januar 2021
Kako lahko privarčujeta in brez katerih stroškov preprosto ne gre?
Marsikateri par si želi, da bi bila njuna poroka znotraj načrtovanega proračuna. Vendar kje in kako sploh začeti z načrtovanjem poročnega proračuna. Kako lahko privarčujeta in brez katerih stroškov preprosto ne gre?

1. Naredita si seznam

Naredita seznam glavnih poročnih vsebin; od poročne lokacije, števila svatov (menijev), vabil, nevestine poročne obleke, čevljev, prstanov, do poročne dekoracije, šopka, glasbe, poročne torte… Nato realno ovrednotita strošek, koliko sta pripravljena odšteti za posamezno vsebino.

2. Določita prioritete

Si želita manjšo poroko, v krogu ožjih družinskih članov in prijateljev ter na ta račun razkošnejšo dekoracijo in bolj pravljičen ambient? So vama pomembni prstani in bosta raje varčevala pri vabilih, zahvalah in konfetih? Vama več pomeni, da so z vama vsi vajini prijatelji in najširša družina ter bosta zato izbrala preprostejše menije? Izberita največ dve poročni vsebini, ki sta za vaju bolj pomembni od ostalih, saj bosta zanju odštela največ denarja.

3. Poročita se v uradnem prostoru

Sklenitve zvez v uradnih prostorih so brezplačne. V primeru, da se poročata izven uradnih prostorov, pa lahko znesku UE, ki znaša 170 eur, dodate še znesek najema prostora. Skupni znesek najema se kaj hitro lahko približa štirimestni številki.

4. Glavni strošek: pogostitev

Znesek za poročno lokacijo, ki največkrat določa tudi slavje in zabavo, v povprečju predstavlja največji strošek poroke, kar dve tretjini. Zato se z gostiščem vnaprej pogovorita o možnostih glede hrane in pijače ter načina postrežbe (strežni meniji so navadno dražji). Za cenejše menije bosta odštela približno 25 €, za tiste najdražje tudi 100 € na osebo. Imejta v mislih, da v ceno menija pijača navadno ni všteta.

5. Združita obred in pogostitev

Vse več parov opušča tradicionalni zbor pri nevesti doma, ko se poroke raztegnejo čez cel dan ter se odločajo za slavje na istem mestu kakor civilni obred. Tako se ne bosta obremenjevala z dodatnimi kilometri na cesti, pa tudi s številnimi pogostitvami čez dan ne, saj kaj hitro po obredu sledi kosilo oziroma večerja.

6. Nevestina poročna obleka

Se vam bolj izplača izposoja ali nakup poročne obleke? Skorajda vsi poročni saloni po koncu sezone (največkrat sta to oktober in november) priredijo posebne razprodaje, kjer ponudijo obleke iz pretekle sezone po občutno nižjih cenah. Obiščita tudi katerega izmed poročnih sejmov in si priskrbita sejemske popuste. Ne pozabita niti na tradicionalno razprodajo poročnih oblek v Mariboru, ki jo vsako leto organizira revija Moja poroka. Razprodaja je navadno v mesecu februarju, vsako leto pa jo obišče vse več nevest iz vse Slovenije.

7. Poročna obleka zanj

Ženini so pri izbiri poročne obleke precej bolj svobodni. Lahko si izberejo obleko, ki jo bodo nosili še ob kakšni drugi priložnosti. Nenazadnje klasična temna obleka sodi v omaro prav vsakega moškega, podobno kakor 'mala črna oblekica' ne sme manjkati v nobeni ženski omari. Vseeno pa naj ženin poleg obleke razmisli tudi o nakupu telovnika, namreč telovnik vas bo postavil v ospredje in razlikoval od ostalih svatov.

8. Poročni prstani

Poročni prstani nudijo neverjeten cenovni razpon in velike možnosti za prihranek. Cene prstanov se začnejo približno pri 200 € končajo pa pri 4.000 € ali celo več. Vse pa je odvisno od materiala in kakovosti le tega kot tudi količine, pripadajočih kamnov in ostalih dodatkov. Namesto platine ali zlata izberita srebro ali titan, morda si omislita tudi ujemajoč poročni tattoo… Cenovno dostopnejše alternative so aktualne predvsem za tiste, ki prstana ne nameravate nositi.

9. Dekoracija

Pri izbiri cvetja lahko uporabite sezonsko cvetje ali cenovno najdostopnejše cvetje v času vajine poroke. Za dekoracijo lahko uporabita tudi veje, les, sadje, sveče … Najbolj pa bo prostor zapolnilo in okrasilo zelenje, ki je cenovno dostopnejše od rezanega cvetja. Prav tako se pogovorita z vajinimi ponudniki, veliko hotelov in gostišč v ceno pogostitve vključuje tudi osnovno okrasitev omizij (menije, kartice s sedežnim redom, barvne tekače …).

10. Uporabite domače cvetje

Pomislite, kdaj se poročite in katero cvetje takrat raste v naravi ali na domačem vrtu. Spomladi najdemo čudovite tulipane in narcise, z majem se že začne sezona hortenzij, ki zaradi svojih bogatih cvetov čudovito zapolnijo prostor. Potem sta tu še pšenica (tako zelena kot že suha) in šlajer, ki je zaradi svojih nežnih ter drobnih belih cvetov odličen za kakršno koli cvetlično dekoracijo. Po zelo dostopni ceni lahko dobite tudi nageljne, ki zaradi svoje žive barvne palete in nežne strukture že skorajda spominjajo na potonike. Da ne omenjamo lepega travniškega cvetja v poletnem času.

11. Poročna torta

Nekatere poročne torte mejijo že na prave umetnine, cene pa so največkrat odvisne od same velikosti torte in dekoracije. Tako lahko za torto odštejeta od 100 € pa vse do 600 €. Glede na to, da novodobni pari opuščajo določene tradicije in s tem tudi polnočni razrez poročne torte, nemara razmislita, da bi namesto poročne torte svatom postregla kaj drugega? Morda kos odlične čokoladne pite ali pa čokoladni mousse v lončku. Poleti bi bila lahko odlična in cenejša alternativa klasični torti sorbet ali sladoled. Lahko pa naročita manjšo torto za rezanje, v kuhinji pa gostom razrežejo klasično kvadratno torto, brez posebne dodatne dekoracije.

12. Band ali DJ

Pomemben del poročnega slavja je tudi glasba na poroki. Nekateri pari se izbora lotijo sistematično in različne bande poslušajo že pred poroko, na raznih dogodkih kjer skupine igrajo v živo. Pari, ki jim je glasba na poroki zelo pomembna se odločijo celo za glasbeno kombinacijo več skupin in DJ-a. Na primer skupino, ki skrbi za razpoloženje na uradnem delu ter drugo, ki skrbi za zabavo do zgodnjega jutra. Med odmori pa praznino zapolni še DJ. Nekatera gostišča pa imajo glasbo že celo všteto v ceno menija in pogostitve, zato preverita tudi to možnost.

13. Iz druge roke oziroma ti. 'second hand'

Dobra stran družbenih omrežij so tudi skupine, kjer neveste prodajajo svojo že odsluženo opremo. Mednje se znajdejo poročne obleke, poročna dekoracija, modni dodatki (čevlji, tančice, tiare …), zato se pridružite kateri od skupin in povprašajte po tistem kar iščete. Prav tako lahko na isti skupini, po poroki,svoje stvari prodate tudi vi. Ali si vedela, da lahko na Borzi poročnih oblek kupiš ali prodaš svojo poročno obleko?

14. DIY

Včasih DIY ('do it yourself' ali naredite sami) projekti niso hkrati najbolj varčna izbira. Velikokrat že za sam material odštejemo več, kakor bi za narejen izdelek, zato malce preračunavanja ne bo odveč. Če ste vsaj nekoliko vešči računalnika, boste na spletu našli kar precej brezplačnih grafik, ki jih brez težav uporabite na vseh svojih poročnih tiskovinah.

Skriti stroški

Preglejte drobno podpisane pogodbe in se poskusite izogniti različnim skritim stroškom, ki morda takoj niso bili vidni – na primer: dodatne ure fotografiranja, dodatni gosti, kako dolgo igra skupina, morebitna postrežnina, uničeni izdelki …

Neobvezni stroški

Med neobvezne stroške uvrščamo tiste stroške, ki se bodisi umikajo tradiciji, bodisi jih pari izpustijo zaradi finančnih razlogov. Mednje sodijo zaročni prstan, fantovščina, dekliščina, nevestini dodatki, make-up, frizer, poročni fotograf za ves dan, snemalec, dekoracija, zahvale, konfeti, poročno potovanje…

SVETUJEMO:

Pri marsikaterih elementih ali storitvi, z izbiro cenejše možnosti, tvegate slabšo kakovost izdelka ali storitve, ki lahko vodi v vajino nezadovoljstvo. Zato vam svetujemo, da si vzamete čas in preučite več ponujenih možnosti ter se na koncu odločita za najboljšo, ki ne bo vedno tudi najcenejša. S partnerjem se pogovorita kaj je za vaju pomembno in določita zgornjo mejo vajinega poročnega proračuna.

Poročni dan je en sam in teh trenutkov vama nič ne more povrniti.
Ni komentarjev
Prijavi se za komentiranje!
≈

Preberi še

≈
mikro poroka goran vadlja kamejasevic 010 (Large)
Mikro poroka - nov trend?
Kaj je mikro poroka?
katero stevilko nosis
Veš, katero konfekcijsko številko nosiš?
Nasveti, kako se pravilno izmeriš.
izbiranje porocne obleke v casu epidemije
Izbiranje poročne obleke – nič več tako, kot je bilo
Če ne bi bilo koronavirusa, bi večina letošnjih nevest svojo sanjsko obleko imela že zdavnaj izbrano...
Poročno vabilo   www porocna trgovina com
Besedila za poročna vabila in verzi
Datum je določen, kraj izbran, ure potrjene, sedaj je potrebno le še izbrati vabilo in oblikovati be...
Poročni trend 2021 (1)
Največji poročni trendi za leto 2021
Novo leto, novi navdihi.
Arhiv po letih
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009