X
≈

Kaj vprašati poročnega fotografa

≈
11. februar 2011
Preberite si nekaj priročnih vprašanja in odgovorov za poročnega fotografa. Najdite se med slogi poročne fotografije ...
Če prosite nevesto, naj vam opiše svoj poročni dan, je odgovor: “Ne spominjam se natančno, vse je nekoliko megleno.”  zelo verjeten, saj je poroka dogodek, nabit s čustvi in zelo pestrim dogajanjem. Nevesta in ženin si gotovo želita vse podrobnosti shraniti tudi na fotografski papir in svoj veliki dan podoživljati še leta potem, ko izrečeta usodni “da”.

Svoj čas lahko prihranita tudi pri izbiri poročnega fotografa. Na začetku je pomembno, da se vprašata, kakšen slog fotografije vama je všeč, in uskladita mnenji. V naslednjem koraku si oglejta spletne strani poročnih fotografov in si na podlagi fotografij ustvarita prvi vtis o njihovem delu. Za priporočilo je vedno dobro povprašati tudi pare, ki so že poročeni in imajo izkušnje s poročnimi fotografi. Na koncu naredita seznam dveh ali treh fotografov, katerih fotografije vama najbolj ugajajo, in jih obiščita. 

In ne pozabita jih vprašati:

1. Kateri slog fotografiranja vam je najljubši? 
Pri klasičnem fotografiranju lahko pričakujeta veliko poziranja in tradicionalnih portretov. Pri reportažnem bo fotograf neopazen, posnetki pa spontani. Morda pa mu uspe združiti oba sloga. Na obisku si oglejta njegove fotografije, obdelavo in postavitev fotografij v albumu.

2. Koliko časa boste z nama? 

Bo fotografiral samo poročni obred ali bo z vama od prvih priprav, ko si nevesta ureja pričesko, se liči … pa vse do razreza poročne torte ali še dlje? Kaj če se poroka nekoliko zavleče? Bo lahko ostal, dokler bosta želela? Ali bo ta dan fotografiral samo vajino poroko?

3. So vaši potni stroški všteti v ceno?
Priporočljivo je, da ima fotograf svoj prevoz in lahko pride na kraj poroke še pred nevesto, ženinom in povabljenimi. Če bodo razdalje na vajini poroki velike, upoštevajta, da ima fotograf tudi s prevozom kar nekaj stroškov.

4. Kako je z originalnimi posnetki? 

Pomembno je vedeti, ali posnetke dobita ali ne in pod kakšnimi pogoji. Običajno vama jih fotograf proda in jih lahko uporabljata za poznejše razmnoževanje za prijatelje in sorodnike, ne smeta pa jih objavljati brez njegovega privoljenja. Fotograf namreč ostane lastnik avtorskih pravic.

5. Kakšna je cena fotografij? 

Morda se vama bo cena sprva zdela visoka, vendar po več letih lahko le s fotografijami podoživita mesece priprav in vse podrobnosti poročnega dne. Pričakujta strošek v višini 10 do 20 odstotkov poročnega proračuna. Nizka cena običajno ni najboljša izbira, saj zamujenih trenutkov, vrednih fotografskega spomina, ni mogoče ponoviti.

6. Kaj vsebuje dogovorjena cena? 

Vedeti morata, ali je v ceno vključeno le fotografiranje ali tudi album. Pozanimajta se glede stroškov oblikovanja in obdelave fotografij. Vama je všeč slideshow? Podpisana pogodba, ki vsebuje vse te podatke, lahko prihrani veliko slabe volje.

7. In vprašajta še sebe, ali bosta lahko sproščena s svojim fotografom.

To je vprašanje, ki ga ne postavita fotografu, je pa zelo pomembno, da poznata odgovor nanj. Vsekakor si na poročni dan ne želita fotografa, ki vama ni simpatičen. Fotograf bo z vama kar nekaj ur, zato vama svetujemo, da se z njim čim bolje spoznata. Predporočno fotografiranje ni slaba zamisel. V uri fotografiranja dobita občutek, kako fotograf dela in kako se bosta z njim ujela na poročni dan.

Fotografiranje poroke je morda začetek vajinega poznejšega sodelovanja s fotografom, saj si z izbiro poročnega fotografa marsikdo izbere tudi družinskega fotografa za fotografiranje otrok, družinskih portretov, krstov ... Če bosta s poročnim fotografom zadovoljna, ga bosta tudi pozneje z veseljem prosila, naj s fotografijami zapiše spomin na pomembne dogodke v vajinem življenju.

Dober poročni fotograf
- sodoben reportažni slog
- poročna knjiga
- portreti
- oblikovanje albuma ali knjige
- spontani posnetki
- slikanje detajlov

Slab poročni fotograf
:
- dolgočasno, večurno poziranje v enakih pozah
- preveč ali premočno obdelane fotografije
- fotografije brez albuma
- kič
- zmontirane fotografije
- slaba osvetlitev


POZOR!!! Naj ne bo cena poglavitni dejavnik vajine odločitve. Nenazadnje vam po poroki ostanejo le prstani, lepi spomini in fotografije. 


Besedilo: Klemen Lajevec


Ni komentarjev
Prijavi se za komentiranje!
≈

Preberi še

≈
Andraž Gregorič in Urška Grošelj (2)
Poročnu duo. Trend ali nova stalnica v poročnem svetu?
Vse več je poročnih ponudnikov, ki delujejo v paru.
Trajnost v poročni modi (2)
Zakaj je trajnost v poročni modi pomembnejša kot kdajkoli prej?
In kako izbrati okolju prijazne modne odločitve, preden dahnete usodni "DA"?
darila za nevesto
20 idej za lepa in uporabna darila za bodočo nevesto
Poroke po COVID 19
Kakšne poroke lahko pričakujemo po COVID-19?
Se bodo poroke kdaj vrnile v normalno stanje?
F16   Porocna zgodba 1   vse   Gualdo Cattaneo   I
Najboljši poročni fotograf na svetu je iz Slovenije!
To do sedaj ni uspelo še nobenemu Slovencu.
Arhiv po letih
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009