≈

IZPOVED NEVESTE – POROKO SVA BILA PRIMORANA PRESTAVITI

≈
20. marec 2020
Intervju z nevesto, ki ji je koronavirus prekrižal načrte.
Težko je zanikati, da živimo v zelo nepredvidljivih časih, ko imamo na trenutke občutek, da se nam majejo tla pod nogami, in ko nihče zares ne ve kaj nas čaka v naslednjih dneh, tednih, mesecih. 

Mnogi od vas se srečujete s preložitvijo poroke in vemo, da vam v teh trenutkih ni lahko. Vendar niste sami. Tu smo, da vam pomagamo s praktičnimi nasveti kako se znajti v tako neprijetni situaciji kot je odpoved ali preložitev poroke.

Tokrat smo vam pripravili intervju z nevesto, ki je bila zaradi koronavirusa primorana prestaviti svojo poroko, zato upamo, da vam bodo njeni praktični in pozitivni nasveti, v teh dneh, prišli še kako prav.

In še, če je vajin datum poroke kadarkoli med trenutno situacijo in nekje do junija (vsaj do junija!) se čim prej obrnita na vse vajine ponudnike poročnih vsebin! Če imate organizatorko porok – se najprej obrnita nanjo, sicer začnita s poročno lokacijo in fotografom. In ne pozabita poklicati niti poročnega salona, kjer imate dogovorjeno izposojo obleke. Skupaj se pogovorite kako naprej.


izpoved neveste

Mateja, kdaj naj bi se poročili, kako dolgo so potekale priprave?

S partnerjem sva skupaj že štiri leta, zaročila sva se v decembru 2018. Zaroka je bila čudovita in popolno presenečenje! Načrtovanje poroke se je pričelo takoj po zaroki, za datum poroke pa sva izbrala 21. marec 2020. Povabila sva približno 90 svatov. Načrtovala sva cerkveno poroko, z manjšo pogostitvijo po obredu, zatem še civilno poroko in nato seveda tudi večerjo ter zabavo. Nekaj dni po poroki pa naj bi odpotovala na medene tedne v New York.

Kdaj ste prvič začeli razmišljati o tem, da bi poroko morda morali preložiti?

Koronavirus je bil v Italiji prisoten že nekaj tednov, vendar šele približno dva tedna pred datumom poroke sem začela zares čutiti, da bi to lahko močno vplivalo tudi na najino poroko. Približno takrat so tudi odpovedali vse prireditve nad 500 oseb, zaradi česar sem bila še dodatno zaskrbljena. Vseeno smo še vedno nadaljevali s pripravami in dodali preventivne ukrepe v smislu higiene, da bi čim bolje zaščitili vse na poroki. 

Kakšen teden pred poroko sem poklicala vse ponudnike, kakšni so njihovi ukrepi, kako se soočajo s situacijo in po pogovoru z njimi je še vedno vse kazalo, da poroka za vikend bo! Nato so iz dneva v dan sledile nove informacije in vedno strožji ukrepi, zato je tudi moje upanje iz dneva v dan plahnelo. Da bo poroko potrebno odpovedati je bilo zelo grenko spoznanje.

izpoved neveste (11)

Kako ste se znašli? Kaj ste storili...

S partnerjem sva se morala resno pogovoriti kako naprej. Usedla sva se na kavč, si natočila kozarec rdečega vina, po glavi pa nama je rojilo cel kup vprašanj. Ali lahko poroko sploh še izpeljeva? Ali si jo sploh želiva izpeljati v takšnih okoliščinah? Naj poroko odpoveva ali jo je bolje preložiti? Razmišljala sva tudi, da bi izpeljala le civilni obred z ožjo družino in odpovedala vse ostalo.

Nato sva poklicala ključne ponudnike; gostišče, duhovnika, se pogovorila z najinima družinama… Poklicala sva celo zavarovalnico za kakršnekoli nasvete in priporočila.
Najina družina je bila neverjetna in naju povsem podprla ne glede na to kako se bova odločila, vsi ponudniki pa so bili prav izjemni. Z nekaterimi smo bili v stiku celo zelo pozno zvečer in so bili pripravljeni storiti vse, da bi nama pomagali. Vsi smo se namreč znašli na povsem nepoznanem terenu.

Kaj je naposled pretehtalo?

S partnerjem sva se po vseh pogovorih odločila, da poroko preloživa na kasnejši datum. Čutila sva, da morava storiti kar bo najboljše za vse in da zaščitiva njihovo in najino zdravje. Želela sva, da se na najini poroki vsi počutijo prijetno in varno, kar pa v danih okoliščinah ni bilo več mogoče. To enostavno ne bi bil dan o katerem sem tako dolgo sanjala in v katerega je bilo vloženo toliko načrtovanja in priprav.

izpoved neveste (16)

Povejte nam prosim, kako je to izgledalo v praksi?

Najprej sva poklicala gostišče in nato še catering. Z obema smo se strinjali o prestavitvi datuma, vseeno se je bilo potrebno pogovoriti o stroških, ki so medtem že nastali. Skupaj smo prišli do dogovora, ki je bil sprejemljiv za obe strani. Prav tako smo se pogovorili o novem datumu za poroko, za vsak slučaj sva tokrat izbrala dva - enega v sredini oktobra in drugega v začetku prihodnjega leta, da sva imela več manevrskega prostora preden sva začela klicati ostale ponudnike.
Takoj za tem sva poklicala še fotografa, poročni salon, glasbeno skupino, vizažistko in frizerja, cvetličarno... Nekateri svati so imeli rezervirane nočitve v hotelu, zato sva morala prestaviti tudi te. Vsi so bili zelo ustrežljivi in so se strinjali s predlogom o preložitvi datuma. Nato je bilo potrebno poklicati še svate. Tukaj je na pomoč priskočila tudi moja mama in bodoča tašča. Tako smo v uri in pol prestavili celotno poroko.

Kakšen je bil odziv ponudnikov?

Odziv je bil milo rečeno neverjeten. Prav vsi so nama prišli nasproti in se trudili, da bi nama čim bolj olajšali celotno situacijo. Večina nama stroškov zaradi 'last minute' odpovedi sploh niso zaračunali. Nekateri so se zares izkazali, cvetličarka na primer je meni in moji mami poslala šopek rož iz cvetja, ki je bilo predvideno za poroko. Ob vsem tem sem res vesela, da sva izbrala tako profesionalne ponudnike.

izpoved neveste (22)

Kaj pa vajini svati? Kakšne so bile njihove reakcije?

Še preden smo poroko prestavili, so nama pošiljali sporočila in naju bodrili. Seveda so bili razočarani obenem pa zelo razumevajoči. 

Ali lahko podate kakšen nasvet nevestam, ki se bodo znašle v podobni situaciji?

Midva nisva imela veliko časa za razmišljanje, vseeno sva bila vseskozi na vezi z ponudniki – ne pustite jih čakati ali v negotovosti! Bodi iskreni z njimi, zaupajte jim svoje misli in občutke, prisluhnite njihovim in skušajte najti skupne rešitve. Pričakujte, da bo nekaj stroškov vseeno nastalo. 

Naredita načrt. Moj partner in jaz sva se pogovorila in uskladila kdo bo poklical koga in si razdelila naloge. Predvsem pa se ne znašajta drug na drugega. Skrajno neprijetna izkušnja je lahko tudi priložnost, da vidita kako odnos deluje v zelo neprijetnih situacijah. Za naju je bila to odlična šola, ki pa je seveda ne bi ponovila.

Ali sta že določila nov datum poroke?

Pogovarjava se za oktobrski datum, vendar se mora zložiti še zadnji košček sestavljanke, preden ga dokončno potrdiva. In seveda upava, da bo takrat vse to že za nami!

izpoved neveste (18)

Kako se počutite sedaj, ko je najhuje za vami in ste prestavili svojo poroko?

Preteklih nekaj tednov je bilo zame eno najbolj stresnih obdobij v mojem življenju. V trenutku, ko je padla odločitev in smo se začeli pogovarjati s ponudniki glede novega datuma, je vsa tesnoba minila. In na nek način se mi zdi, da je naju s partnerjem ta izkušnja še bolj povezala. 

Fotografije: Tamara Vidmar Photography
Poročna obleka: Poročni kotiček (model Chloe)

obvestilo porocni koticek koronavirus

Vse aprilske neveste prosimo, da čimprej kontaktirate matični urad, lokacijo, gostišče in župnijo (v primeru, da imate tudi cerkveno poroko) in se dogovorite za nov datum. Po potrditvi novega datuma nas čimprej kontaktirajte na tel. 041 787894.

Hvala za razumevanje in ostanite zdravi!
salon Poročni kotiček

Ni komentarjev
Prijavi se za komentiranje!
≈

Preberi še

≈
poročna zahvala
Najlepše poročne zahvale
Izrazita svojo hvaležnost.
Poroka Portorož (9)
Intimna poroka ob morju
Pravljična poroka ob morju se je odvila brez prič in svatov.
kako izbrati porocno obleko zanj wilvorst
Kako izbrati poročno obleko zanj?
Moška moda v zadnjih letih postaja vse drznejša zato ni čudno, da se moški nemalokrat znajde pred di...
porocni sejem grad poroka 2021
12. poročni sejem na Ljubljanskem gradu
POROČNI PARI 2021! Na koledarju si označite 21. in 22. november 2020!
Ideje za majhno poroko in veliko slavje (2)
Ideje za majhno poroko in veliko slavje
Kako obdržati ključne svate iz celotnega seznama gostov in ohraniti poročno slavje v celoti?
Arhiv po letih
2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009