≈

Izbira pravega fotografa

≈
24. februar 2020
Se tudi vidva sprašujeta kako izbrati pravega fotografa za vajino poroko?
Izbira poročnega fotografa je ena pomembnejših odločitev v času načrtovanja poroke. Poročni dan hitro mine, razen prstanov in občutka, kako dobro smo se imeli, od poroke ne ostane veliko podrobnih spominov. Le ti hitro zbledijo in zapomnimo si le najbolj ključne trenutke poročnega dne. Le te pa največkrat s pomočjo poročnih fotografij.

Poročne fotografije pari največkrat prejmejo dober mesec po poroki. Ne samo, da ob primernih fotografijah poročni dan podoživimo, ampak doživimo tudi marsikatera druga dogajanja, za katera nismo vedeli, da so se zgodila. Solze očeta, ki jih je skril pred ostalimi, energija svatov, žulji, padci, ujeta realnost na komičen način. Vse to je predstavljeno na način, ki ga ni videl nihče razen fotografa. Ampak ali je vedno tako?

zbira fotografa za poroko (3)
Na vsaki poroki se zgodi ogromno čustvenih trenutkov. Od fotografa je pomembno, da jih predvidi in se postavi na pravo mesto, še preden se ti zgodijo.

Najlažje je privarčevati pri fotografu.


Pravkar sta se zaročila! Trenutek kasneje največkrat ravno nevesta se že brska po spletnih straneh. Kaj sedaj? Prostor, datum, glasba, fotograf? Številne pare takrat udari kruta realnost in marsikdaj presenečeno ugotovita, da je organizacija poroke večji organizacijski in finančni zalogaj, kot sta si predstavljala.

Ni veliko ljudi, ki bi se zgolj iz čiste zabave začeli ukvarjati s polaganjem ploščic. S fotografijo pa se nas ogromno. In ko te hobi zasvoji, oprema hitro terja večji davek. Skoraj najlažje je je dobiti prvi zaslužek prav s fotografiranjem porok, kajti vsak ima kakšnega znanca, ki se je seznanil s stroškom poroke in bi potreboval uslugo. Hobi fotograf bo znal z nekaj smisla za fotografijo v idealnih pogojih, z malo boljšo opremo in nekaj osnovnega znanja narediti zelo dobre fotografije. Velika možnost je, da bo kasneje takšno fotografijo s posebnim filtrom tudi uničil. Nerealne barve kože in trave, ki je bolj siva kot pa zelena, da na prvi pogled vse izgleda bolj pravljično. Ampak ali je to še pristno? Čez 10 let bomo na te filtre gledali čisto drugače. Si bomo takrat rekli, da so to pač bili časi, ko je bilo to popularno?

zbira fotografa za poroko (2)
Svatje spremljajo prvi ples mladoporočencev, ki ga lahko spremljamo v ogledalu. Mednarodno nagrajena fotografija, ki bi jo na Instagramu takoj spregledali.V tisku in v veliki fotoknjigi pa daje čisto drugačen občutek.


V veliko primerih se pari odločajo za fotografa zgolj na podlagi nekaj videnih fotografij. Včasih je dovolj, da te fotografije, ki so bile narejene v idealnih pogojih, vidijo in v paketu z ugodno ceno, brez pomisleka tudi izberejo. V veliko primerih se za takšne fotografije združijo organizatorji porok, cvetličarji, vizažisti in fotografi, ki izvedejo »inspiracijsko fotografiranje« in si ustvarijo portfolio za stranke. Na fotografijah so modeli, ki so vešči poziranja, narejene so v nadzorovanih okoliščinah in brez časovne stiske, kot je v navadi na porokah. V realnosti so takšni pogoji na porokah redki. Profesionalnega poročnega fotografa se izbere zato, ker naredi dobre fotografije tudi takrat, ko gre vse narobe. Zna predvideti situacijo in pravi trenutek združi s pravimi nastavitvami ter pravo idejo o kompoziciji. To ni samo ob izmenjavi poročnih prstanov in metanju riža, ampak tudi v nešteto drugih manjših trenutkih, kjer fotograf zajame energijo para in vseh prisotnih svatov.

Večina parov izbira fotografa na podlagi portretnih fotografij in fotografij detajlov. Tudi sam sem bil dolgo časa mnenja, da so te najbolj pomembne, ampak po več kot sto porokah kasneje je moje prepričanje popolnoma drugačno. Spremljam pare in njihove fotografije, ki jih objavljajo skozi čas. Strinjam se, da je pomembno, da izgledata lepo in zaljubljeno, vendar so po petih letih večini bolj pomembne fotografije, ki izražajo energijo poroke in čustvene trenutke. Da ima fotograf sploh možnost ujeti vzdušje pa je pomembno, da ga okolica sprejme. Vsaka oseba, ki vstopi v prostor priprav, pripomore k ustvarjanju ozračja, zato je za njuno mirnost in sproščenost pomembno, da mladoporočenca fotografu zaupata. Sam delujem čim bolj nevtralno in s tem prepustim, da se stvari odvijajo tako, kot da nisem prisoten. Veliko fotografov s svojim pristopom vpliva na vzdušje poroke in z poseganjem v dogajanje skušajo odvijati trenutke tako, da se poroka prilagaja njim in njihovim delanim pogojem za fotografiranje, s tem pa uničijo pristnost, kar je kasneje vidno tudi na fotografijah.

zbira fotografa za poroko (4)
Pravi poročni fotograf bo skozi cel dan na preži, da ujame nepredvidljive situacije.

Zahvaljujoč Instagramu in ostalim socialnim omrežjm v današnjih časih pregledamo več fotografij kot v preteklosti. Z večjim številom pregledanih fotografij pa se je zmanjšal čas, ki ga namenimo ogledu posamezne fotografije. Še preden si fotografijo dobro ogledamo, smo že na naslednji. Večkrat zaradi tega preskočimo tiste z vsebino in damo prednost tistim, ki so estetsko bolj dovršene in imajo kader enostavno postavljen na sredino. Ne vzamemo si dovolj časa, da bi fotografijo s kakšno globljo vsebino poskušali tudi razumeti. Fotografije, ki so atraktivne na Instagramu, so prilagojene ogledu na telefonu. Širina telefona je v povprečju 5 cm in v primerjavi s fotoknjigo, kjer se fotografije tiskajo tudi v širino do 80 cm, dajejo na različnih medijih popolnoma drug občutek.

Strošek ali investicija?


Poročni fotograf je lahko strošek ali investicija. Storšek bo predvsem v primeru, če boste fotografije pogledali le malokrat in najeli fotografa zgolj zato, ker pač na poroki mora biti. Lahko pa je poročni fotograf tudi dobra investicija, če boste vi in vaši najbližji na fotografiji učlovečeni kot del umetnosti, s tem pa bo zagotovo spremenil tudi vaš pogled in razumevanje fotografije.

Pomembno je, da si za izbiro fotografa vzamete čas. Razmislita kakšen stil fotografije vama je všeč, nato pa skušajta izmed nabora izluščiti tiste, ki so vama najbližje. Nato si oglejta njihove realne poroke in jih kontaktirajta. Preverita, če so na vajin datum še prosti ter se skušajta dogovoriti za krajši pogovor ob kavi. Tako bosta najlažje ugotovila ali za fotografijami stoji prava oseba, ki bo ovekovečila vajin dan.

V Sloveniji imamo v primerjavi s tujino nabor odličnih fotografov za zelo ugodno ceno, zato marsikateri od nas fotografira, vsaj nekaj porok letno, tudi v tujini. Moj stil fotografij privlači pare s celega sveta in tako me je pot odnesla že v več kot deset različnih držav.
Vabim vas, da obiščete mojo stran in si pogledate moje poročne zgodbe. Predstavljajte si, da ste osebe v tej zgodbi vi in vaši najbližji. Za vsako fotografijo si vzamite vsaj 5 sekund in poskusite ugotoviti zakaj je bila tja umeščena. Vsaka je tam z razlogom.

Fotografije in besedilo: Dejan Žagar
www.dejanzagar.com
Ni komentarjev
Prijavi se za komentiranje!
≈

Preberi še

≈
Poročno potovanje in koronavirus 3
Poročno potovanje pod vprašajem
Ustavljen letalski promet je marsikateremu paru prekrižal načrte za poročno potovanje. Kaj storiti?
Varuška na poroki
Zakaj je dobro razmisliti o varuški na poroki?
Tudi vi razmišljate kako zagotoviti, da se bodo vsi gostje zabavali - tudi tisti z otroki?
izpoved neveste (8)
IZPOVED NEVESTE – POROKO SVA BILA PRIMORANA PRESTAVITI
Intervju z nevesto, ki ji je koronavirus prekrižal načrte.
koronavirus (2)
Koronavirus in odpoved poroke. DA ali NE?
Znašli smo se v primežu koronavirusa in ta terja svoj davek tudi v svetu porok.
Poročni sejem Portorož (59)
Wedding Weekend Portorož, sejemski utrinki
Veseli smo, da svojo poročno zgodbo ustvarjate skupaj z nami.
Arhiv po letih
2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009