≈

FIT DO POROKE

≈
30. januar 2019
Z nasveti in vajami odlične osebne trenerke Nives Orešnik
Med pripravami na poroko z željo, da bi bil dan popoln, si veliko žensk tudi želi izpopolniti postavo, da bi bile videti čim bolje, nekatere pa se celo odločijo, da je poroka prelomnica, kar jih dodatno spodbudi, da spremenijo svoj življenjski slog. Včasih se za to odloči tudi par skupaj.

Vsekakor je čas pred poroko, ko so ženske bolj pozorne nase, izbirajo obleko, velikokrat tudi čas, ko razmišljajo, kako bi bile lahko videti še bolje. Sicer pretirane spremembe v zadnjih trenutkih pred poroko odsvetujem (stroge diete, preskok iz neaktivnega v aktivni slog, z rednimi treningi namreč zelo vpliva na telo in razpoloženje), v času 3-eh mesecev pred poroko pa lahko pričakujemo, da se telo privadi, rezultati pa so tudi že vidni.

Danes vam bom na kratko zaupala nekaj trikov, ki jih lahko uporabite med pripravami na poroko:

PREHRANA

- Poskusite jesti čim bolj uravnoteženo prehrano. Jejte veliko zelenjave in vitaminov, saj boste tako imeli več energije in se boste bolje spopadali s stresom. Če boste predelane ogljikove hidrate (testenine, kruh, rogljičke, nezdrave prigrizke ...) zamenjali z zelenjavo in sadjem, boste zagotovo opazili tudi spremembo na tehtnici, videzu kože ter v razpoloženju.
- Stresnih situacij ne blažite s hrano, raje se odpravite na sprehod, pogovorite se s prijateljico ali partnerjem, zamotite se s stvarmi, ki vas veselijo, ali pa poskusite svojim ''pregreham'' poiskati bolj zdravo alternativo.
- Na poročni dan se vsekakor ne moremo izogniti hrani, pijači, sladicam in prigrizkom. Vendar tudi na poročni dan ni treba pretiravati, samo zato, ker je to v navadi.

Nekaj namigov:
- Preveč sadja in ogljikovih hidratov lahko povzroči občutek napihnjenosti, še posebej, če boste dan doživljali malce stresno in boste imeli občutek, da ste obremenjeni. V ozki obleki se boste počutili slabo in utesnjeno, v obleki, ki razkriva trebušček pa boste imeli občutek, da je vaš napihnjen trebušček še bolj viden.
- Preveč sladkorja (sladic in sladkih prigrizkov) nas sicer trenutno napolni z energijo, vendar kasneje ta hitro pade in se pojavi občutek zaspanosti, telo pa kmalu spet potrebuje spet nekaj, da ga dvigne. Tako pa se ves dan vrtimo v ''krogu sladkorja''.
- Porcije naj ne bodo prevelike, raje se odločite za večje število hodov ali obrokov. Ko se prenajemo, hitro postanemo utrujeni in zaspani. Prav tako hrana, bogata z ogljikovimi hidrati in sladkorjem, povzroči občutek utrujenosti, zaspanosti in napihnjenosti (hitro se potem zasedimo, zehamo, plesišče je prazno ...), med tem ko beljakovine (meso, ribe ...) in zelenjava ter lahke priloge (na primer riž, popečena zelenjava, kuskus ...) ne povzročijo občutka ''kepe v želodcu''.
- Vsekakor je težko najti ravnovesje med zdravimi in raznolikimi okusi na eni strani in željami vaših povabljenih na drugi strani, ter jih uskladiti s stroški, vendar po mojih izkušnjah obiskov porok večina še zmeraj pretirava s količino hrane.


ZDRAVA HRANA


VADBA

V primeru, da bi še pred poroko želeli izgubiti kak kilogram ali preoblikovati postavo, začnite čimprej. Bliže datumu poroke boste, večje ko bodo vaše želje, več časa in energije boste morali vložiti v vadbo. Velikokrat za posameznike to pomeni stres in preobrememnjenost, nekateri pa se spoprimejo z izzivom in se tudi v zadnjih dveh mesecih pred poroko lotijo preoblikovanja postave. Vsekakor je najbolj POMEMBNO, da si razjasnite svoje želje, razmislite o tem ali si spremembe res želite, ali je to samo ideja o popolnem dnevu in vzorec, ki ste ga dobili ko ste se preveč kritično primerjali z drugimi.

Nekaj namigov:
- Veliko žensk se loti preoblikovanja postave, vendar pa opažam, da velikokrat pozabijo na detajle. Na primer: v primeru, da ima vaša obleka kratke rokave ali jih nima, potem bodo zelo izpostavljene roke in je obleka zelo bogata v krilu, potem vaše noge in zadnjca ne bodo tako opazne. Vse več žensk, se odloča za obleke z odprtim hrbtnim delom in v tem primeru, se mi zdi veliko lepše, da imajo lepo zravnano držo, ter ženstveno oblikovan hrbet.
- Vsekakor pa se večina žensk strinja, da v poročni obleki lepo izgleda, če imamo ženstven trup, z ozkim pasom. No za ta primer (ker je po njem največ povpraševanja in prav pride vsaki dami), sem vam pripravila nekaj vaj, ki jih lahko brez težav in pripomočkov izvajate kar doma. Ne bodo vam vzele veliko časa, če jih boste pa redno izvajali, pazili na zdravo prehrano, ter se kdaj podali tudi na kaksno aerobno vadbo (tek, hoja v hribe, vodena vadba ipd.) pa bodo rezultati hitro vidni.

VAJE

Vaja 1 - Rotacija trupa 20x (izmenično v levo in desno stran)
Vajo izvajamo sede in se s trupom nagnemo rahlo nazaj, da začutimo aktivacijo trebušnih mišic (pri tem bo vaja težja če se spustimo globje, oziroma lažja če sedimo bolj zravnano). Z izdihom zasukamo trup izmenično v eno in drugo stran in zadržimo stabilen položaj medenice in kolen.

vaja 1 (Medium)

vaja 1 2 (Medium)

Vaja 2 – Upogib trupa 15-20x
Z izdihom se iz položaja leže na hrbtu dvignemo v rahel upogib. Ledveni del hrbtenice pustimo v stiku s podlago, roke pa držimo postavljene za glavo ali jih prekrižamo čez prsni koš.


Vaja 2 (Medium)

vaja 2 2 (Medium)

Vaja 3 – Dvig medenice na boku (10x na levem boku, in 10x na desnem boku)
Položaj v opori na boku je eden izmed najtežjih, zato pazite na pravilno postavitev. Komolec roke, na katero se opirate postavite v linijo pod ramenom, ter se s celotnim telesom poravnajte (lahko se poravnate glede na stranico vadbene podlage). Aktivirajte trebušne mišice, ter z izdihom dvignite medenico od podlage, z vdihom jo spustite nazaj proti začetnemu položaju, vendar se podlage samo rahlo dotaknite, sedite na podlago šele, ko z izvajanjem vaje končate.


vaja 3 (Medium)

vaja 3 2 (Medium)

Vaja 4 – Criss Cross 20x (izmenično v levo in desno stran)
Vajo boste začeli izvajati leže na hrbtu, z rahlo privzdignjenim zgornjim delom trupa (spodnji rob lopatic se lahko še rahlo dotika tal), dlani pa postavite v rahlo oporo za glavo. Z izdihom se zasukajte z rameni, ter približajte komolec in koleno nasprotne noge. V vdihom se vračajte v začetni položaj. Glavo in ramena spustite nazaj na podlago šele, ko ste z vajo zaključili.

Vaja 5 – Stranski upogib leže 20x (izmenično v levo in desno stran)Vajo izvajate leže na hrbtu s pokrčenimi nogami in stopalina tleh. Aktivirajte trebušne mišice in se postavite v zgorni položaj upogiba trupa, roki iztegnite ob telo, ter se z izdihom stransko nagibajte tako, da se z dlanjo priližujete stopalu. Glavo in ramena odložite na podlago, ko zaključite z izvajanjem vaje. Avtorica članka in fotografij je Nives Orešnik, ki jo najdete na www.fitbarre.si ali na www.nivesoresnik.com/studio-ljubljana/.
Ni komentarjev
Prijavi se za komentiranje!
≈

Preberi še

≈
lasni nakit 5
Lasni nakit
popolni dodatek vsake poročne frizure
WEDDING DAY 1080x675
Kaj vprašati vašega…
SOS seznam ključnih vprašanj, ki jih morate postaviti vašim poročnim ponudnikom.
sanjska ekipa
Vajina sanjska poročna ekipa
Prav vsak član je pomemben. In prav vsak član ima dodeljeno posebno mesto in vlogo. Preveri kakšno.....
Berta
Poročni trendi z newyorškega tedna mode
za leto 2020
porocni sejmi 2019 2020 poroka bo
Poroke 2020
Na koledarju si označite 16. in 17. november 2019!
Arhiv po letih
2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009