≈

Kulinarika na poroki

≈
Ste to, kar jeste in poročno slavje je zagotovo tudi kulinarični izziv.

Za marsikoga je hrana na poroki bistvenega pomena, saj si roko na srce gostje poroko najbolj zapomnijo ravno po hrani. In zato je pomembno, da pri izbiri gostišča oz hotela mislite tudi na njih. Vsaka gostilna ali hotel vam bo ponudila različne poročne menije - od postrežnih na krožnikih, ploščah do samopostrežnih bifejev. Preden se odločite razmislite, kakšni so vajini gostje in kateri način postrežbe hrane bi jim najbolj ustrezal. Prepričani pa smo, da boste ne glede na izbiro gostilne ali hotela za poroko, dobro jedli.

Če se boste postrežbe gostov po civilnem ali cerkvenem obredu lotili sami, pa vam predlagamo nekaj odličnih receptov, ki bodo potešili še tako zahtevne brbončice.


Žepki iz kvašenega testa z mesom


Sestavine za testo za 20 kosov:

500 g moke
1 kocka kvasa
1 žlička sladkorja
2 dl mlačne vode
2 žlički soli
6 žlic olivnega olja

Sestavine za nadev:
250 g svinjske ribice
1 korenček
5 listov ohrovta (lahko tudi blitve)
1 por ali čebula
3 žlice olivnega olja
sol in poper
1 ščep timijana ali majarona
60 g naribanega poltrdega sira
1 jajce za premaz

Priprava:
1. Moko presejemo v skledo, na sredini naredimo jamico, vanjo damo sladkor in nadrobimo kvas. Nato prilijemo nekaj žlic mlačne vode in kvas zmešamo z vodo. Na toplem pustimo vzhajati 10 minut.
2. Moki dodamo sol in olje, prilijemo še preostalo mlačno vodo in s kavlji ročnega mikserja zgnetemo v testo. Ko je testo gladko in se loči od sklede, ga pokritega postavimo na toplo za približno 40 minut, da vidno naraste.
3. Zelenjavo za nadev umijemo in očistimo. Por na drobno zrežemo, korenček sesekljamo, ohrovt ali blitvo narežemo na trakove. Meso narežemo na kockice. V posodi segrejemo olje, dodamo por in meso, mešamo in pražimo nekaj minut. Nato dodamo še ohrovt ali blitvo, premešamo, solimo in popramo, dodamo timijan ali majaron, prilijemo nekaj žlic tople vode, pokrito dušimo 15 minut in pustimo, da se ohladi.
4. V skledici stepemo jajce in ga 2/3 dodamo ohlajenemu nadevu. Dodamo še sir in zmešamo. Vzhajano testo premesimo, oblikujemo v svaljek, ga narežemo na 20 koščkov in na pomokani delovni površini vsakega zvaljamo v krog s premerom 12 cm. Pečico ogrejemo na 200 stopinj.
5. Na eno polovico kroga damo nekaj nadeva, nato testo prepognemo čez nadev in robove z roglji vilic dobro stisnemo. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj zložimo žepke in jih premažemo s stepenim jajcem, po želji jih potresemo že z zelišči ali začimbno mešanico. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo od 30 do 35 minut. Žepki so odlični še topli ali hladni.

kvas zepki meso1a


Hrustljavi žepki z lososom



Sestavine za 12 kosov:
1 zavitek zamrznjenega listnatega testa
400 g svežega lososa
2 jajci
150 g zrnatega sira (vrsta skute)
1 žlica sesekljanega koprca
sol in poper

Priprava:
1. Testo zvaljamo in izrežemo 12 pravokotnikov. Meso lososa ločimo od kosti in kože ter ga zmiksamo, primešamo 1 jajce, zrnati sir, koprc, solimo in popramo. Pečico ogrejemo na 190 stopinj. Jajce stepemo.
2. Na polovico vsakega pravokotnika damo del nadeva in ga pokrijemo z drugim delom testa ter robove zlepimo s stepenim jajcem. Žepke zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, v zgornjo plast testa z ostrim nožem naredimo po 3 vzporedne zareze, nato premažemo z jajcem. Pekač damo v ogreto pečico in pečemo približno 18 minut.


zepli losos1

Sirovi poljubčki z mandlji


Sestavine za 30 poljubčkov:
50 g masla
100 g moke
1/4 žličke soli
80 g sveže naribanega parmezana
1 ščepec popra
2 jajci
4 žlice na grobo nasekljanih mandljev

Priprava:
1. Pečico ogrejemo na 200 stopinj, velik pekač obložimo s papirjem za peko. V kozici pristavimo 1,8 dl vode, dodamo maslo in zavremo. Ko zavre, odstavimo, dodamo sol in z leseno kuhalnico vmešamo moko. Na blagem ognju kuhamo in mešamo, da se zmes zgosti in odstopi od posode. Odstavimo, vmešamo sir in poper ter pustimo, da se ohladi.
2. V ohlajeno testo postopoma vmešamo jajci in ves čas močno stepamo. Testo damo v brizgalno vrečko in na pekač nabrizgamo kroglice, velike kakor debele češnje. Posujemo jih z mandlji, pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo od 15 do 20 minut, da se zlato zapečejo.

sirovi poljubcki1


Mafini z artičokami


Sestavine za 12 do 16 mafinov:
250 g moke
2 žlički pecilnega praška
50 g grobo zmletih mandljev ali lešnikov
1 žlička soli
2 žlički mešanice provansalskih zelišč
3 vloženi srčki artičok
0,8 dl olja
2 jajci
1,5 dl belega vina

Priprava:
1. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. V pekač za mafine damo papirnate skledice ali pa vdolbinice namažemo z maslom ali margarino in potresemo z moko. Vsako artičoko razrežemo na 4 dele.
2. V večji skledi zmešamo moko, pecilni prašek in sol, primešamo mandlje ali lešnike in zelišča. V drugi skledi stepemo jajci, dodamo olje in vino ter dobro premešamo.
3. Suhe in mokre sestavine na hitro zmešamo in zmes razdelimo v papirnate skledice oziroma v vdolbinice pekača. Na sredini naredimo vdolbinico in vanjo damo košček artičoke. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo od 20 do 25 minut. Ko so mafini pečeni, jih pustimo vsaj še 5 minut, nato jih zvrnemo iz pekača in še tople ali hladne postrežemo.


mafini articoke1 

Robčki s skuto, rozinami in kandiranim sadjem


Sestavine za 6 kosov:
2 lista vlečenega testa
60 g stopljenega masla
250 g nepasirane lahke skute
2 jajci
1 rumenjak
3 žlice sladkorja
3 žlice v rumu ali čaju namočenih rozin
1 žlica na drobno zrezanega kandiranega sadja

Priprava:
1. Testo razrežemo na 12 pravokotnikov velikosti 15 x 15 centimetrov. Vsak kos testa premažemo s stopljenim maslo, nato zložimo po dva in dva tako, da se vogali ne prekrivajo. Po dva lista testa damo v vdolbinice pekača za mafine. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
2. Skuto, jajce, rumenjak in sladkor dobro zmešamo, dodamo rozine in kandirano sadje ter zmešamo. Nadev razdelimo v pripravljene skledice iz testa in postavimo v ogreto pečico. Pečemo najprej 10 minut s spodnje strani, da se vogali testa preveč ne zapečejo, nato pa še 10 minut z obeh strani.

robcki skuta

Čokoladne kocke


Sestavine za manjši pravokotni pekač (16 koščkov):
125 masla
100 g temne čokolade
2 žlički instantne kave
120 g rjavega sladkorja
2 jajci
1 ščepec soli
60 g moke
1 žlica kakava v prahu
1 kavna žlička pecilnega praška
50 g na grobo sesekljanih lešnikov ali orehov
250 g temne čokolade za obliv

Priprava:
1. Manjši pekač namažemo s stopljenim maslom ali oljem in dno obložimo s papirjem za peko. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Kavo stopimo v 2 žlicah vroče vode. V skodelici z vilicami stepemo jajci in 1 ščepec soli.
2. V skledi nad soparo stopimo maslo in na koščke nalomljeno čokolado, dodamo še sladkor in kavo, zmes dobro premešamo in pustimo, da se malo ohladi. 
3. Čokoladi primešamo jajci, nato še moko, pomešano s pecilnim praškom, in orehe. Zmes stresemo v pekač in jo z lopatico poravnamo. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 25 minut. Pečeno pecivo pustimo v pekaču, da se malo ohladi, nato ga narežemo na kocke in jih damo na mrežico, da se ohladijo. 
4. Ko so kocke popolnoma ohlajene, jih oblijemo s stopljeno temno čokolado in poljubno okrasimo.

coko kocke

Recepti, priprava in postavitev za slikanje (styling): MAJA POLJŠAK
Foto: ANDREJ KRIŽ