≈

Ljubljana Festival

≈
07. avgust 2017
V slovenski prestolnici nas ponovno čaka kulturno obarvano poletje: Ljubljana Festival bo v svoji jubilejni 65. izvedbi med 27.6. in 31.8. gostil številna svetovno zveneča imena.
Po spektakularni otvoritvi z ognjemetom, na kateri smo bili priča scenski kantati Carmina Burana v izvedbi mednarodno uveljavljene gledališke skupine La Fura dels Baus, je na Ljubljana Festivalu ponovno navdušila občinstvo svetovna diva Elīna Garanča, z opereto Kneginja Čardaša, ki je 4. julija doživela svojo premiero v SNG Opera in balet Ljubljana, pa nas je ob spremljavi orkestra ljubljanske Opere navdušil ansambel Komedije Zagreb. Julij je bil pester, saj smo se med drugim poklonili lani preminulemu Tomažu Pandurju s predstavo Brezmadežna (18.7.), na koncertnem večeru z zasedbo I Solisti Aquilani pa nas je z recitacijo navdušil eminentni igralec John Malkovich (20.7.).

Rebecca Trehearn Vrhunci muzikalov com

Vrhunci muzikalov iz West Enda in Broadwaya, Orkester Slovenske filharmonije,
21. avgust 2017


Ljubitelji opere si bodo lahko v nadaljevanju festivala ogledali še komorno opero Svatba uspešne v Kanadi živeče srbske skladateljice Ane Sokolović (22.8.), priljubljeno Puccinijevo opero Madama Butterfly (23., 24.8.), ki jo bo izvedla Kitajska operna hiša iz Pekinga in slovensko praizvedbo tretjega in četrtega dela legendarne Wagnerjeve tetralogije Nibelungov prstan v izvedbi ansambla Mariinskega gledališča pod vodstvom maestra Valerija Gergijeva (29., 30.8.). Poletje so že in še bodo zaznamovali tudi priznani solisti in orkestri. V Ljubljani je v začetku julija že zaigral Orkester Sanktpeterburške filharmonije z dirigentom Nikolajem Aleksejevim in pianistom solistom Dimitrijem Maslejevim, zmagovalcem mednarodnega tekmovanja Čajkovski.

1506 SvadbaPGA 331(c) Bernard Coutant

ANA SOKOLOVIĆ: SVATBA, Ted Huffman in Zack Winokur, 22. avgust 2017

Kot solistka je v Cankarjevem domu nastopila tudi zvezda svetovnih odrov, pianistka Martha Argerich, na odru pa se ji je pridružil Komorni orkester Franza Liszta iz Budimpešte. Poletje bodo poleg že omenjenih zapolnili tudi drugi uspešni solisti, med njimi violončelist Nie Jiapeng, ki je v začetku julija nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije in kitajskim dirigentom Zhangom Guoyongom, sledili pa mu bodo še pianist Gian Maria Bonino (8.8.), violinist Dimitrij Sitkovecki (7., 9.8.), flavtisti Boris Bizjak (9.8.), Claudi Arimany (27.7.) in Massimo Mercelli (31.7.), vrhunski akordeonist Richard Galliano (1.8.) ter odlična slovenska sopranistka Nika Gorič (3.8.).


4C3A5653

G. Puccini: Madama Butterfly, Nacionalna operna hiša iz Pekinga, 24. avgust 2017

Nastopilo bo tudi zavidljivo število mednarodnih komornih zasedb, kot so Trio Astra (8.8.), Godalni kvartet Beograjske filharmonije (27.7.), Godalni kvartet Ulikses (31.7.) in Ansambel za sodobno glasbo MD7 (28.8.). Za sproščeno vzdušje je poskrbel »vražji goslač« Roby Lakatos z večerom romske glasbe (19.7.), ob 40. obletnici Elvisove smrti pa bodo z njegovimi največjimi uspešnicami spomin nanj obudili Sam's Fever (29.8.). Za ljubitelje muzikala bo poskrbljeno z glasbenim večerom z naslovom Vrhunci muzikalov z West Enda in Broadwaya (21.8.), kjer boste lahko prisluhnili legendarnim uspešnicam tega žanra. Jubilejni Ljubljana Festival bomo sklenili 31. avgusta s koncertom Orkestra Mariinskega gledališča s pianistom Abduraimovim pod taktirko edinstvenega Gergijeva.

Valery Gergiev © Alexander Shapunov

Orkester Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga – Zaključek 65. Ljubljana Festivala, Valerij Gergijev, dirigent, 31. avgust 2017

Ni komentarjev
Prijavi se za komentiranje!
≈

Preberi še

≈
selectbox
Naj darila trajajo večno
Čas. Spomini. Ljubezen. Smeh. Zabava. Družina. Objemi. Dobra hrana. Potovanja. Spanec.
trunk show porocni sejem moja poroka
Trunk Show
Prvi Trunk Show v Sloveniji v sklopu 9. Poročnega sejma na Ljubljanskem gradu.
poročni šopek
4 letni časi v cvetju
Oglejte si katero cvetje je v posameznem času najbolj primerno.
smešne poročne fotografije
Smešne poročne fotografije
Na poroki gre lahko marsikaj narobe. In nekaj neprecenljivega je, če to ostane ujeto tudi v fotograf...
cymbeline paris
Kaj se skriva v ceni?
Poroka je strošek! In ko pričnete s preverjanjem ponudbe ugotovite, da so razlike v cenah lahko res ...
Arhiv po letih
2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009